Šerijatsko vjenčanje

Stupanje u brak važan je događaj u našim životima, a brak po islamskim propisima predstavlja ugovor sklopljen između muškarca i žena o zajedničkom životu a iz kojeg proističu prava i obaveze.
U bračnu zajednicu se stupa svečanim činom vjenčanja koje se obavlja pred matičarom – državnim službenikom, a pohvalno je obaviti i šerijatsko vjenčanje koje se obavlja pred imamom – vjerskim službenikom.
Šerijatsko vjenčanje ima svoju pravnu, socijalnu i vjersku dimenziju. Pravna dimenzija je u ugovoru o pravima i obavezama supružnika, socijalna u činjenici da se brakom povezuju porodice, a duhovna što se ovim činom traži Allahov, dž.š., blagoslov i Njegovo zadovoljstvo.
Imajući u vidu važnost šerijatskog vjenčanja, u nastavku vam donosimo smjernice i uputstva kod zakazivanja i samog čina šerijatkog vjenčanja.

Obaveze mladenaca prije šerijatskog vjenčanja: 
1. Zatražiti dozvolu i blagoslov njihovih roditelja/staratelja za sklapanje braka,
2. Obaviti ili najaviti vjenčanje u općini/matičnom uredu,
3. Obavijestiti matičnog imama o namjeri šerijstkog vjenčanja, te zatražiti upute o zakazivanju (ukoliko će se vjenčanje obaviti u džematu),
4. Vjenčanje najaviti u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica na adresi Muhameda Seida Serdarevića 35, vodeći računa o sljedećem:
– po mogućnosti trebaju prisustvovati oba mladenca,
– popuniti prijavu šerijatskog vjenčanja koja se može preuzeti u prostorijama Medžlisa ili na linku Prijava-šerijatskog-vjenčanja
– ponijeti sa sobom vjenčani list iz općine/potvrdu o najavi vjenčanja,
– ponijeti kopije ličnih karti i izvode iz matične knjige za mladence,
– prijaviti imena svjedoka (dva muškarca, ili jednan muškarac i dvije žene)
– dogovoriti mehr koji treba biti materijalan, skroman i prihvatljiv (vjenčani dar),
5. Učlaniti se u svoj džemat.

Šerijatsko vjenčanje se ne može obaviti bez zaključenog građanskog braka. Zakazivanje šerijatskog vjenčanja moguće je samo ukoliko su oba vjenčanja u istom danu, a šerijatsko će se obaviti poslije građanskog.
Šerijatsko vjenčanja obavlja glavni imam ili imam kojeg ovlasti glavni imam. Vjenčanje se obavlja u službenim prostorijama Medžlisa ili u džematu. Svi koji prisustvuju šerijatskom vjenčanju moraju biti pristojno odjeveni u odjeću koja nije tijesna, prozirna, uska…
Šerijatsko vjenčanje se registruje u Matičnu knjigu šerijatskih vjenčanja a nakon obavljenog vjenčanja mladencima se uručuje šerijatski vjenčani list.