Šerijatsko vjenčanje

Stupanje u brak važan je događaj u našim životima, a brak po islamskim propisima predstavlja ugovor sklopljen između muškarca i žena o zajedničkom životu a iz kojeg proističu prava i obaveze.
U bračnu zajednicu se stupa svečanim činom vjenčanja koje se obavlja pred matičarom – državnim službenikom, a pohvalno je obaviti i šerijatsko vjenčanje koje se obavlja pred imamom – vjerskim službenikom.
Šerijatsko vjenčanje ima svoju pravnu, socijalnu i vjersku dimenziju. Pravna dimenzija je u ugovoru o pravima i obavezama supružnika, socijalna u činjenici da se brakom povezuju porodice, a duhovna što se ovim činom traži Allahov, dž.š., blagoslov i Njegovo zadovoljstvo.
Imajući u vidu važnost šerijatskog vjenčanja, u nastavku vam donosimo smjernice i uputstva kod zakazivanja i samog čina šerijatskog vjenčanja.

Obaveze mladenaca prije šerijatskog vjenčanja: 

1. Zatražiti dozvolu i blagoslov njihovih roditelja/staratelja za sklapanje braka,

2. Obaviti ili najaviti vjenčanje u općini/matičnom uredu,

3. Obavijestiti matičnog imama o namjeri šerijatskog vjenčanja, te zatražiti upute o zakazivanju (ukoliko će se vjenčanje obaviti u džematu),

4. Vjenčanje najaviti u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica na adresi Muhameda Seida Serdarevića 35., vodeći računa o sljedećem:

– po mogućnosti trebaju prisustvovati oba mladenca,

– popuniti prijavu šerijatskog vjenčanja koja se može preuzeti u prostorijama Medžlisa ili na linku

Prijava-šerijatskog-vjenčanja

– ponijeti sa sobom vjenčani list iz općine ili potvrdu o najavi vjenčanja,

– prijaviti imena svjedoka (dva muškarca, ili jedan muškarac i dvije žene)

– dogovoriti mehr koji treba biti materijalan, skroman i prihvatljiv (vjenčani dar),

5. Učlaniti se u svoj džemat.

Šerijatsko vjenčanje se ne može obaviti bez zaključenog građanskog braka.

Zakazivanje šerijatskog vjenčanja moguće je samo ukoliko su oba vjenčanja u istom danu, a šerijatsko će se obaviti poslije građanskog.

Šerijatsko vjenčanja obavlja glavni imam ili imam kojeg ovlasti glavni imam. Vjenčanje se obavlja u službenim prostorijama Medžlisa ili u džematu. Svi koji prisustvuju šerijatskom vjenčanju moraju biti pristojno odjeveni u odjeću koja nije tijesna, prozirna, uska…
Šerijatsko vjenčanje se registruje u Matičnu knjigu šerijatskih vjenčanja a nakon obavljenog vjenčanja mladencima se uručuje šerijatski vjenčani list.