Savjeti za Mubarek Ramazan

1. Nastoj postići kvalitet, ne kvantitet!

Svi znamo da je lijepo proučiti hatmu, cijeli Kur'an, dva ili tri puta, ali ne trebamo po svaku cijenu težiti tome. Bitnije je učiti uz prisustvo srca i pokušavati razmišljati o proučenom tekstu i njegovom značenju. Dok obavljamo dobrovoljni namaz bitnija je duhovna prisutnost i maksimalna koncentracija pa makar manje rekata obavili. Dok činimo zikr, tesbih nije poenta prstima na brzinu preći preko 33 dijela na tesbihu, važno je da na svakom tom zrnu tesbiha izgovorimo subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber i da smo svjesni da govorimo slava Allahu, hvala Allahu i Allah je najveći. Samo recitiranje određenog dijela Teksta neće polučiti potpune rezultate.

2. Na početku ramazana donesi čvrstu odluku da ćeš postiti isključivo radi Allaha i nastoj ispoštovati sve adabe i pravila vezana za post i postača.

3. Razmišljanje

Odvoji nekoliko minuta, nekoliko trenutaka, dok si u posebnom stanju posta, i posveti ih jednom od najboljih ibadeta- razmišljanju. Osami se sam sa svojim Gospodarom i u miru posveti se razmišljanju. Taj ibadet zasigurno otvara vrata Božije milosti i daje veliku nadu za otvaranjem vrata spoznaje. Razmišljaj o svom odnosu prema Allahu, prema vjeri. Zasigurno će ti se pojaviti mnoga pitanja o kojima trebaš razmišljati.

4. Duga sedžda.

Jedno od najvažnijih stanja robovanja Allahu, dž.š., koje je posebno preporučeno od našeg Poslanika, a.s., a posebno u ramazanu je „duga sedžda“. Samo Uzvišeni Gospodar, a zatim i neki Njegovi odabrani robovi znaju kolika se količina Božije milosti sliva na onoga koji prakticira dugu sedždu. Nastoj imati makar jednu „produženu“ sedždu dnevno u ramazanu i očekuj veliku Allahovu milost.

5. Nastoj nekoliko noći iftariti se u svom domu.

Dozvoli da se blagoslov koji donosi sa sobom prediftarsko vrijeme spusti se na tebe i tvoju porodicu u tvom domu dok završavaš post. Dok prinosiš prvi zalogaj svojim ustima da završiš post, zastani na trenutak, obrati se Allahu, dž.š., radi koga si postio, dovom, umiljatim glasom i iskreno. To je poseban trenutak u kojem se dove primaju.

6. Poseban ukras ramazana je lijepo ponašanje. Nastoj se lijepo ophoditi prema svojim ukućanima, prema prijateljima, prema svim ljudima. Srdžbu, bijes i ljutnju pokušaj izbaciti u ovim mubarek danima, jer to stanje srdžbe i bijesa u ramazanu udaljava te od Božijeg gostoprimstva.

7. Od samog početka ramazana neka tvoj cilj bude „lejletu-l-kadr“, noć sudbine i noć odluke, noć vrjednija od hiljadu mjeseci. Ta noć koja je duša ramazana. Nastoj da se noć kaderska u tebi desi, ne samo u mjesecu ramazanu.

8. Odaberi jedan kur'anski ajet koji ćeš u toku dana mnogo puta ponavljati i o njemu razmišljati. Nadati se je da će ti Uzvišeni Allah u prediftarsko vrijeme pokloniti neka duhovna otkrovenja i da ćeš stići do nove duhovne spoznaje i uzdignuća.

9. Nastoj tokom svakog dana posta da istinski postiš, ne samo da se sustežeš od jela, pića i drugih tjelesnih uživanja, nego da svi tvoji organi poste. Jezik od ružna govor, oči od gledanja u zabranjeno, uši od slušanja harama, itd. nastoj postići potpunost u postu, a to ćeš postići ako tvoje srce posti od niskih želja i loših misli. To je potpuni post koji vodi ka postizanju stepena „potpunog čovjeka“.

 Ahmed ef. Agetović