Promocija Škole hifza Medžlisa Zenica

U petak, 17. 01. 2020. godine, u Čaršijskoj džamiji poslije jacije namaza održana je promocija Škole hifza Medžlisa Zenica. Na početku programa, prisutne vjernike je poselamio i izrazio dobrodošlicu gl. imam mr. Jakub ef. Salkica. U svom kraćem obraćanju, glavni imam mr. Salkica je naglasio važnost učenja Kur'ana napamet i da je grad Zenica prepoznatljiva po hafizima. U zadnjih nekoliko godina Medžlis Zenica je promovisao preko 40 hafiza. Pozvao je sve prisutne da postanu članovi i prijatelji Škole hifza kroz moralnu i materijalnu podršku.
Nakon uvodnog dijela, nekoliko hafiza je proučilo odlomke iz Kur'ana, a posebnu pažnju su privukla svojim lijepim učenjem Kur'ana dva polaznika Škole hifza Muhamed Gičević i Madžid Aganhodžić. Na ovoj promociji prigodno i nadahnuto predavanje je održao hfz. prof. Nijaz Aganhodžić.
Prof. Nijaz naglasio da će Škola hifza, njeni polaznici i čestiti muhaffizi biti u službi realizacije Kur'anskog principa “Allah neće izmijeniti stanje naroda, dok se narod ne izmijeni”. Škola hifza će mijenjati to stanje, na način da će njeni polaznici mijenjati probleme prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, popravljati i poboljšavati porodičnu, bračnu, društvenu strukturu… Slušajući Kur'an, svijet džina bio je zadivljen, mnogi na Zapadu bivaju zadivljeni, sa pravom očekujemo da će projekat Škole hifza biti u prilici ponuditi ovu Kur'ansku nadnaravnost našem društvu. Konstituciju muslimanske zajednice je uspostavio Gospodar, što zaključujemo iz ajeta: “Mi smo Vas učinili srednjom-umjerenom zajednicom”. Faktori koji garantuju uspješno funkcionisanje zajednice su: a) Obrazovanje (“Uči, čitaj”), b) Umjerenost (“Učinili smo vas srednjom-umjerenom zajednicom”) i c) Jedinstvo (“Uputi NAS na pravi put” ).
Svoje predavanje hfz. Aganhodžić je završio riječima: “Budimo sretni zbog djelovanja Škole hifza na području MIZ-e Zenica i podržimo njen rad svim mogućim načinima i sredstvima” . Ova svečanost kojoj je prisustvovao veliko broj vjernika završena učenjem dove, a dovu je proučio hfz. Husejn ef. Čajlaković.
S.H.