Održana redovna Skupština Medžlisa Zenica

U srijedu, 17. februara 2021. godine, u prostorijama Ensar-džamije održana je redovna godišnja Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Skupštini je pored prisutnih delegata, glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, i predsjednika IO Medžlisa gosp. Muhameda Begagića, prisustvovao i muftija zenički hfz. Dr. Mevludin ef. Dizdarević te rukovodioci službi Muftijstva zeničkog Edin Kavazović i Adnan Husić.
Nakon izbora radnog predsjedništva, Skupštini su se obratili predsjednik IO i glavni imam koji su u svojim govorima iskazali zadovoljstvo proteklom godinom koja je uprkos svim poteškoćama uspješno završena sa ostvarenim napretkom, ali su se i zahvalili članovima Skupštine, imamima, džematskim odborima i svim džematlijama na aktivnoj podršci i pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici. Glavni imam je istakao i potrebu za unapređenjem povjerenja i saradnje svih onih koji učestvuju u vođenju Islamske zajednice.
U razmatranju izvještaja o radu Izvršnog odbora Medžlisa Zenica za period januar-decembar 2020. godine te općim smjernicama za rad u 2021. godini, nekoliko članova Skupštine je pohvalilo aktivnosti te podnijelo inicijative koje će biti upućene u dalju proceduru. Također je data saglasnost na račun prihoda i razhoda za period januar-decembar 2020. godine, bilans stanja za izvještajni period te budžet za period 01. januar 2021. – 31. decembra 2021. godine.

Video prezentacija izvještaja:

U ime prisutnih gostiju, Skupštini se obratio rukovodilac Službe za administrativne i finansijske poslove Muftijstva zeničkog Adnan Husić istakavši zadovoljstvo izvještajem te pohvalivši aktivnosti koje je Medžlis provodio u protekloj godini. Muftija zenički se u svom govoru posebno osvrnuo na nastavak izgradnje Islamskog centra u Zenici čiji je završetak radova planiran za kraj godine, zahvalivši se tom prilikom svima onima koji su do sada učestvovali u njegovoj izgradnji a posebno na zalaganju glavnom imamu, predsjedniku IO kao i bivšem muftiji zeničkom doc. dr. Ejub ef. Dautovići.
Medžlis je za proteklu godinu dodijelio nekoliko priznanja za aktivnosti na unapređenju infrastrukture sljedećim džematima: Gornja Gračanica, Koprivna-Ponirak i Radinovići. Također, posebna priznanja dodijeljena su i autorima Ilmihala 2 i 3, imamima Medžlisa Zenica: mr. Jakub ef. Salkici, mr. Reuf ef. Ibreljiću, Ismail ef. Jusufoviću, Sedin ef. Hiboviću i Muhamed ef. Bilčeviću. Plaketa Medžlisa Islamske zajednice Zenica, dodijeljena je bivšem muftiji zeničkom doc. dr. Ejub ef. Dautoviću.
Skupština je završena dovom koju je proučio Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.