Obilježena Nova hidžretska 1438. godina u Nur Hanu

U subotu, sa akšam namazom nastupila je Nova 1438. hidžretska godina. Tim povodom u džematu Nur Han održan je prigodan program i predavanje.

Nakon proučenog zikra i donešenih salavata na Resulullaha Muhameda a.s., prisutnima se obratio imam džemata mr. Džemal ef. Salkić, čestitajući svim prisutnima Novu hidžretsku godinu i to što su u nju ušli zikrom. U vrijeme smutnje i fitneluka, kada se nad Bošnjake nadvijaju svakojaka iskušenja, Džemal ef. je podsjetio na hadis Poslanika a.s. da ibadet u vremenu fitne (smutnje) ima vrijednost hidžre sa Poslanikom a.s.

Predavanje je održao Muhamed ef. Bilčević, imam u džematu Lokvine, podsjetivši na važnost domovine i ljubavi prema njoj kroz primjer Poslanikove a.s. ljubavi i postupka poslije hidžre. Ljubav bez interesa i munafikluka (licemjerja) treba da bude izgrađivanja i njegovana posebno kod mladih generacija.

Hidžra je bila i ostala neiscrpni izvor pouka za muslimana, a posebno za muslimane Bošnjake koji su u historiji imali jako često ovo iskušenje od dragoga Boga.

Muhamed ef. je također podsjetio na bratimljenje Muhadžira i Ensarija ukazavši pri tome na našu obavezu brige o drugim muslimanima koji su u potrebi, te ljubavi koja neizbježno mora da vlada među muslimanima.

Program je završen učenjem dove te razgovorom i druženjem uz kafu.

U nedjelju su svi polaznici mektebske nastave, a u povodu Nove hidžretske godine, darovani paketićima.

image-0-02-05-8b9b9bb3038523ed955a9ce72ce757b1e0467772f0b0318e9636021fe5d2b879-v