Noć Kadra obilježena u svim džematima Medžlisa Zenica

U nedjelju 10. juna 2018. godine u svim džematima Medžlisa Zenica obilježena je 27. noć mubarek mjeseca Ramazana, lejletu-l-kadr. Lejletu-l-kadr nas podsjeća na početak objave Kur'ana, to je noć sudbine, noć odluke, noć praštanja grijeha i noć u kojoj se određuje opskrba čovjeka.
U svim džamijama Medžlisa IZ-e Zenica noć Kadr obilježena je posebnim namazima i programima. Centralna svečanost za područje MIZ Zenica u povodu 27. noći, Lejletul-kadra, održana je u džematu Trgovišće nakon teravih namaza. Svečanosti je prisustvovao veliki broj džematlija. Nakon namaza prisutne je poselamio imam džemata, hfz. Amir ef. Kaknjo i uputio izraze dobrodošlice svima a posebno glavnom imamu MIZ Zenica mr. Jakubu ef. Salkici.

Program se sastojao od učenja nekoliko ašereta i ilahija u izvedbi džematskog hora a potom je glavni imam održao vazi-nasihat. Podsjetio je na značaj i vrijednost ove mubarek noći te istakao kako nas ramazan i mubarek noć Lejletul-kadr uče, između ostaloga, i zajedništvu i uspostavljanju dobrih međusobnih odnosa. Kako se prenosi u jednoj predaji od Poslanika a.s. u ovoj noći Allah jedino neće oprostiti notornom alkoholičaru, osobi koja je neposlušna svojim roditeljima, osobi čije je srce ispunjeno zlobom i dvojici koji su u zavadi više od tri dana. Posebno je naglasio važnost pomaganja džemata u manjem BH entitetu navodeći primjer Čajniča u kome živi samo jedan musliman a to je mjesni imam. Nakon obraćanja glavnog imama proučena je Kaderska dova i klanjan noćni namaz.
Treba naglasiti da je ove 27. noći u džematu Trgovišće program trajao cijelu noć, od iftara do sehura. Započeo je zajedničkim iftarom za 400 osoba te klanjanjem teravih namaza, učenjem Kur'ana i ilahija, vazi nasihatom, noćnim namazom, zajedničkim sehurom a završio je sa sabah namazom.

Hfz. Amir ef. Kaknjo