Petak, Ševval 10, 1445

KAKO NAS KONTAKTIRATI?

Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Zenica je na raspolaganju svim potencijalnim korisnicima koji imaju potrebu za našim uslugama. Svi pojedinci koji žele postaviti pitanje ili dobiti savjet mogu to uraditi putem telefona ili emaila, te lično u prostorijama Savjetovališta čija lokacija je na adresi Muhameda Seida Serdarevića br. 10 (lokacija označena na google maps).

Pitanja i upit za termin savjetovanja možete uputiti putem kontakt telefona 032/402-654, emaila: savjetovaliste@mizzenica.ba, putem Facebook stranice Medžlisa IZ-Zenica, ali i putem kontakt forme u nastavku.

Usluge savjetovališta su besplatne za sve korisnike a tim Savjetovališta osigurava privatnost, povjerljivost i diskreciju.

Radno vrijeme Savjetovališta:
Ponedjeljak 13:00 – 15:00 – Savjetnik-pedagog
Utorak 11:00 – 13:00 – Savjetnik-teolog
Srijeda 11:00 – 13:00 – Savjetnik-teolog
Četvrtak 13:00 – 15:00 – Savjetnik-pedagog
Petak 10:00 – 12:00 – Voditeljica Savjetovališta
Subota 10:00 – 12:00 – Savjetnik-psiholog.

KONTAKT FORMA SAVJETOVALIŠTA

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Vrsta savjetovanja (individualno, predbračno, bračno, porodično, savjetovanje o vjerskim pitanjima)

Savjetovanje želim o sljedećem pitanju (kratak opis):

PROSTORIJE SAVJETOVALIŠTA

O SAVJETOVALIŠTU

O SAVJETOVALIŠTU

Savjetovališe za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Zenica je formirano sa ciljem afirmacije porodice i braka. Savjetovalište pruža usluge i pomoć u sljedećim oblastima savjetodavnog rada:

1. Individualno savjetovanje – razgovor i savjetovanje vezano za lične dileme, nedoumice, izazove i probleme;

2. Predbračno savjetovanje – razgovor s mladima, mladićima i djevojkama, s budućim mladencima /s parom ili pojedinačno/ koji se pripremaju za stupanje u brak o temama budućeg bračnog i porodičnog života. Specifične teme iz ovog područja su: izbor bračnog druga, razmjena mišljenja i vrijednosti uz koje su odrastali, upoznavanje sa načelno definiranim stavovima budućeg partnera (intimni odnosi, „planiranje“ poroda/djece, očekivanja u braku, egzistencijalna pitanja, navike bračnog druga), komunikacija i razumijevanje u braku, načini rješavanja eventualnih konflikata, i sl.;

3. Bračno savjetovanje – razgovor, podrška i savjet bračnom paru u kriznim situacijama. Najčešće teme ovog savjetovanja su: komunikacija i razumijevanje među supružnicima, kompromis i rješavanje konflikata u braku, problem intimnih odnosa: vjernost i preljub, pitanje razvoda braka, izazovi i problemi nakon razvoda braka – djeca kao najveći gubitnici, odgoj djece i odgovorno roditeljstvo, zanemarivanje djece, zlostavljanje (fizičko i psihičko) i nasilje u braku i porodici, odnosi sa širom porodicom, rodbinom i prijateljima i sl.;

4. Porodično savjetovanje – susret i razgovor sa svim članovima uže porodice (roditelji i djeca), nerijetko i sa članovima šire porodice uz preporuku na mogućnost konsultacije sa vjerskim autoritetom. Teme porodičnog savjetovanja su: „svaka porodica je poseban svijet – svijet za sebe“, način funkcioniranja porodice, odnos prema ulogama i dužnostima članova porodice, uzrok/ci krize u porodici, razumijevanje među članovima porodice (posebno djece u doba puberteta, mladih u vrijeme ašikovanja, i sl.), dogovor i kompromis članova porodice – put do sklada, harmonije i sreće u porodici;

5. Savjetovanje o vjerskim pitanjima – kroz razgovor odgovoriti na pitanja i nedoumice korisnika i predočiti stav Kur'ana i Sunneta, te savjetom i preporukom usmjeriti korisnika da izbor i odluke temelji na islamskom učenju i podstaći na profiliranje i duhovni rast i razvoj u okrilju islama.

U rad Savjetovališta je uključen stručni tim u čijem radu učestvuje teolog, psiholog i pedagog.

X