Mreža mladih u posjeti Trebinju i Mostaru

Nakon uspješne saradnje na nekoliko projekata, članovi Mreže mladih MIZ Zenica i BKZ Preporod su 29. i 30. juniproveli u posjeti Trebinju i Mostaru. Po dolasku u Trebinje i nakon klanjanja džume namaza u Osman-pašinoj džamiji, imali smo priliku da obiđemo grad i upoznamo se sa njegovim znamenitostima kao i historijom ovog grada i njegovih stanovnika.
Kao što je prvobitno i planirano, nakon obilaska grada i druženja sa domaćinima, članovi Mreže mladih MIZ Zenica i BKZ Preporod su izveli kulturno-umjetnički program u prostorijama Medžlisa IZ Trebinje. Prisutni su ostali oduševljeni izvođenjem sevdalinki i stihova posvećenim našoj domovini Bosni i Hercegovini. Cjelokupno druženje je bilo ispunjeno emocijama, a domaćini, predvođeni glavnim trebinjskim imamom hfz. Sadikom ef. Fazlagićem su naročito iskazali zahvalnost za najskupcjeniji poklon koji su im mladi donijeli, a to je vrijeme koje su izdvojili da ih posjete i time donesu posebnu atmosferu i podsjetnik da nisu zaboravljeni i da uz sebe uvijek imaju prijatelje u dragoj im Bosni.
Ispunjeni posebnim emocijama i obogaćeni novim iskustvima i saznanjima uputili smo se u Mostar u Karađoz – begovu medresu, gdje nam je bilo obezbijeđeno prenoćište. 30. juna, nakon doručka u Studentskom hotelu, dočekani smo od strane članova Info servisa za mlade iz Mostara, s kojima smo zajedno prisustvovali programu koji je upriličen povodom obilježavanja deblokade Mostara i pogibije Midhada Hujdura Hujke. Ostatak dana iskoristili smo za druženje sa našim domaćinima u prostorijama njihovog udruženja i razmjenu iskustava i aktivnosti Mreže mladih MIZ Zenica i mladih Muftijstva mostarskog. Naravno, ni ovaj dio putovanja ne bi bio potpun bez obilaska grada Mostara i uživanja u njegovim ljepotama i sunčanom vremenu koje nas je tamo zateklo.
Zaista je posebno iskustvo svako putovanje, a putovanja u kojima imamo priliku da obradujemo druge, ostavimo dio sebe i istovremeno sa sobom ponesemo emocije snage i zajedništva, nova saznanja i nova poznanstva, su zasigurno rijetki trenuci koje treba njegovati i čuvati. Mreža mladih MIZ Zenica svakako prepoznaje važnost zajednice i džemata, i svojim projektima i aktivnostima je usmjerena na jačanje i razvijanje ličnog i identiteta zajednice kod mladih.
Belkisa Murtić