Mreža mladih: Omladinsko druženje u džematu Lokvine-Luke

U nedjelju, 19. 12. 2021. godine, džemat Lokvine-Luke bio je domaćin omladinskog druženja Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica za područje Kočevske regije. Mladi iz velikog broja džemata su u ugodnoj atmosferi, uz prigodne poruke mr. Sumedin ef. Kobilice, ali i uz melodične zvuke ilahija iskoristili druženje za međusobno upoznavanje, druženje i razgovor.
Ističući potrebu da se svaki musliman brine o sebi, svome stanju i stanju svoje zajednice u kontekstu Kur'anskoga ajeta: “O vjernici, brinite se o sebi”, Sumedin ef. Kobilica je kazao: “Dva su Kur'anska primjera koji na slikovit način opisuju kakav to vjernički odnos treba, odnosno ne bi smio, da vlada među muslimanima. Prvi primjer je Kur'anska pripovjest o Habilu i Kabilu, sinovima Adema, a.s., koja je okončana tragičnom smrću jednog od braća a kao rezultat zavisti. A drugi primjer je odnos dvojice braće, Allahovih poslanika, Musa, a.s, i Haruna, a.s., za kojeg Musa, a.s., moli da ga Allah zajedno sa njim pošalje kao pomagaća u predstavljanju Allahove poruke oholom faraonu. Musa, a.s., je znajući bratove kvalitete i svoje slabosti, ujedinio snage u zajedničkom cilju – rušenju faraonove vladavine.”

U nastavku druženje sa imamima, mladi su imali priliku da se prisjete najbitnijih poruka iz predavanja, te su uz zajedničku diskusiju oni najaktivniji nagrađeni knjigama. Prilika je iskorištena i za predstavljanje narednih aktivnosti koje planira realizirati Mreža mladih uz molbu mladima da se kroz svoje džemate uključe u rad Mreže mladih, te je iskazana zahvalnost Vehid ef. Jašareviću i džematskom odboru na organizaciji druženja, ali i glavnom imamu mr. Jakub ef. Salkici na podršci koju pruža Mreži mladih.