Mladi Medžlisa Zenica u posjeti Muftijstvu goraždanskom

Akivisti Mreže mladih IZ Zenica imali su posebnu priliku i zadovoljstvo da 17 i 18 dan Ramazana 1439. h.g. provedu u posjeti Muftijstvu goraždanskom. Ovaj izuzetno koristan i edukativan susret upriličen je kao još jedan vid aktivnosti i saradnje između Medžlisa Zenica i Muftijstva goraždanskog.
Koordinatori Mreže mladih Medžlisa IZ Zenica – Kenan Hodžić i Muftijstva goraždanskog – Dženan ef. Imamović organizovali su posjetu na način da su mladi imali priliku da obiđu značajne objekte Islamske zajednice na tom području i istovremeno osjete atmosferu,podijele i zajedno dožive duh ramazana sa tamošnjim stanovnicima.Emocije i uspomene koje su nastale kao i nova poznanstva i prijateljstva su trajne vrijednosti ovakvih posjeta, a zahvaljujući organizatorima i domaćinima susreta, mladi Medžlisa IZ Zenice su sa sobom sigurno ponijeli mnoštvo uspomena i emocija koje će biti dodatni faktor motivacije u njihovom radu i aktivnostima na jačanju zajednice.

Na putu prema Čajniču, gdje je bio planiran iftar, mladi su posjetili Foču. Nepovoljni vrijemenski uvjeti nisuumanjili entuzijazam i želju mladih da obiđu gradilište Aladža džamije i upoznaju se sa njenom historijom. Tu su dočekani od strane imama,Zeničanina, Dženan ef. Krajišnika koji je govorio o historiji Bošnjaka muslimana na ovom području, o Aladži džamiji, radovima na njenoj ponovnoj izgradnji i planiranim aktivnostima. Sretni smo što u dvije najznačajnije bosanskohercegovačke džamije, banjalučkoj Ferhadiji i fočanskoj Aladži imamsku dužnost obavljaju Zeničani.
Nakon toga mladi su se uputili u Ustikolinu gdje su u klanjali ikindiju namaz u Turhan Emin-begovoj džamiji, pri čemu im se obratio domaćin Izudin ef. Perjan. Po dolasku u Čajniče organizovan je kratak obilazak gradilišta Džamije Sinan-bega Boljanićam, aiftar i centralna svečanost i programu povodu Dana Bedra organizovani su u Mir Muhamedovoj džamiji. Na početku programa prisutnima se obratio Refik-ef. Grabus, a nakon čega suprisutni imali priliku da uživaju u prelijepom izvođenju ilahija i kasida i programu koji su pripremili mladi Medžlisa IZ Zenica. Tim povodom, prigodnim obraćanjem, se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Zenica, Jakub ef. Salkica.
Nakon klanjane teravije mladi su se uputili prema Goraždu gdje su vrijeme do sehura iskoristili za upoznavanje i druženje sa domaćinima iz Goražda. Sehur je organizovan u zgradi Islamskog kulturno-obrazovnog centra, a ostatak vremena mladi su iskoristili u obilasku Kajserija džamije.

Posjeta je završena klanjanjem sabah namaza u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici, koji je predvodio Amel-ef. Kozlić. Mladi Medžlisa IZ Zenica su iskazali veliko oduševljenje i zadovoljstvo ovim susretom. Svaka od aktivnosti ovog posjeta budila je različite emocije, prošila iskustvo i poznanstvo i dovela do jačanja empatije i razumijevanja prema životima drugih. Ukazano gostoprimstvo i srdačnost sa kojom su mladi dočekani produbila je bliskost i osjećaj povezanost članova Medžlisa IZ Zenica i Muftijstva goraždanskog. Na kraju su mladi iskazali želju i potrebu za istim i sličnim aktivnostima kako bi proširili svoju mrežu poznanstava i iskustava, a koja će voditizajedničkom radu na jačanju i napretku Zajednice.

Belkisa Murtić