Lejletu-l-kadr: Centralni program u Sejmenskoj džamiji

U ponedjeljak, 17. aprila 2023. godine, Sejmenska džamija u Zenici bila je domaćin Centralnog programa u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-kadra. Blaga kiša nije spriječila veliki broj džematlilja da prisustvuju teravih-namazu i obilježavanju ove mubarek noći vrijednije od hiljadu mjeseci, pa su ove odabrane trenutke proveli u ibadetu i u haremu džamije.

Prigodan program su proučili penzionisani imami i članovi Mreže mladih, a predavanje i poruku od Lejletu-l-kadru je kazivao glavni imam mr. Jakub ef. Salkica. “Naš Gospodar u ovoj noći prosipa svoj rahmet, svoju milost na svoje odabranike na zemlji jer On je najmilostiviji. Zato, u ovim noćima u posljednjoj trećini ramazana treba činiti istigfar jer će ga Allah akobogda sigurno primiti” – poručio je glavni imam.

Uputivši džematlije na najvažnije poruke Kadra, glavni imam je podsjetio na dobra djela i nafile koje su preporučene u ovoj mubarek noći posebno se osvrnuvši na to da je u ovoj noći počela objava Kur'ani-Kerima: “Džennet nestrpljivo čeka osobu koja se druži sa Kur'anom, uči Kur'an i čita poruke Kur'ana.”

Aktivisti Mreže mladih džemata Sejmen su za džematlije pripremili tradicionalnu halvu i osvježenje a za mlađe džematlije slatkiše, a centralni program je nakon programa nastavljen noćnim namazom.