Hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji

I ove godine Medžlis Islamske zajednice Zenica organizira hafisku mukabelu u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji. Iako mukabeli ne prisustvuju vjernici koji su sa oduševljenjem, svake godine, iščekivali unikatno učenje mukabele zeničkih hafiza, tradicija je nastavljena a vjernici mukabelu mogu pratiti putem programa RTV Zenica.
Ova već sada tradicionalna mukabela u zeničkom medžlisu datira od 1980-tih godina, kada su u Zenicu kao učači mukabele dolazili hafizi iz Makedonije, a ponosno možemo istaći da zenički medžlis trenutno ima 11 hafiza koji čuvaju tradiciju hafiske mukabele.
Glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica ističe: “Specifičnost ove mukabele je u tome da se tokom njenog učenja hafizi nalaze ispred džemata, a džematlije su okrenute prema njima te slušaju i prate učenje Kur'ana. Ove godine smo uskraćeni za atmosferu i ljepotu takve mukabele. Nije poznato da se na ovaj način mukabela obavlja bilo gdje u svijetu. Bosanska mukabela je proizašla iz hadisa Allahovog poslanika Muhammeda a.s. u kojem nas upoznaje da je melek Džibril, koji mu je dostavio objavu, dolazio Allahovom poslaniku svakog mjeseca ramazana te ga svakog dana preslušavao kako uči Kur'an.”