Hafiska dova – promocija mladog hafiza Malika Porče

Hafiska dova Maliku Porča, učeniku završnog razreda Elektrotehničke srednje škole, proučena je u subotu 27. februara 2021. godine u Bijeloj džamiji džemata N. Radakovo, Medžlis Islamske zajednice Zenica.
Nakon uvodnih riječi glavnog imama mr. Jakuba ef. Salkice, učenja kraćih odlomaka iz Kur’an-i Kerima koji su proučili hafizi, prisutnim vjernicima obratio se i muftije zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.
Muftija zenički čestitao je mladom hafizu, njegovoj porodici i džematu ovaj veliki uspjeh.
U ime Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu uručio je hafiz dr. Halil Mehtić, izaslanik Reisu-l-uleme koji je čestitao hafizu, njegovoj porodici, muhaffizu, te ukratko ukazao na vrijednosti učenja Kur'ana. Također, hafiz Mehtić čestitao je Medžlisu IZ Zenica koji je postao prepoznatljiv po hifzu, pohvalivši rad Škole hifza.
Hafisku dovu proučio je hafiz doc. dr. Safet ef. Husejnović voditelj zeničke Škole Kur'ana..
Muhaffiz mladom hafizu Porči bio je hafiz mr. Ishak ef. Efendić. Hafiz Malik Porča, rođen je 12. 11. 2001. godine u Zenici, od oca Edina i majke Sanele. Posebnu ljubav prema Kur'anu pokazivao je još u mektebu kada je završio kur'ansko pismo pred muallimom hfz. Ishak ef. Efendićem.
Osnovno obrazovanje stekao je u Novom Radakovu, u školi „Skender Kulenović“, a nakon osnovne škole upisuje srednju elektrotehničku školu koju ove godine završava.
U devetom razredu imao je veliko zdravstveno iskušenje od kojeg je uz Allahovu pomoć izliječen. Poslije liječenja od teške bolesti, Allah dž.š. ga je počastio da obavi umru i posjeti sveta mjesta u Mekki i Medini. Po povratku sa umre, poslije jednog razgovora sa muhaffizom hfz. Ishakom, počeo je aktivno učiti hifz metodom krugova, kojeg hvala Allahu pored škole uspješno završava.
Pred Komisijom Rijaseta, cijeli Kur'an napamet proučio je od 28. januara do 11. februara 2021. godine. Pored muhaffiza posebnu podršku imao je od svojih roditelja i porodice, Škole Kur'ana, Medžlisa IZ Zenica, i prijatelja.
S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, broj prisutnih na hafiskoj dovi bio je ograničen.