Gost Omladinske tribine doc. dr. Senad Ćeman: Tumačenje islama u našim džamijama ima silsilu

Ovogodišnji ciklus edukativnih sadržaja za omladinu pod nazivom Omladinska tribina “Muhamed Seid Serdarević”, otvorio je svojim gostovanjem doc. dr. Senad Ćeman – profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajavu.

dr. Ćeman je podsjetio mlade na hadis Poslanika, a.s., da nije od muslimana onaj ko nema milosti prema mladima i poštovanja prema starijima, aposfrofirajući posebno potrebu reafirmacije lijepih međusobnih odnosa između mladih. Čestitao je i mladima koji prati lijepe i korisne sadržaje: “Poručio bih mladima da posebnu sedždu večeras učine Allahu i zahvale mu se što ih je uputio da večeras budu ovdje a ne na nekim drugim mjestima. Mnogi roditlji bi voljeli da su njihova djeca večeras u džamiji ali nisu. Vi koji se odlučite da idete ovim putem imate dobru šansu u životu, da vam život bude sadržajniji i kvalitetniji.”

Osvrnuo se gost večerašnje tribine i na obilježavanje jednog od najbitnijih datuma Bosne i Hercegovine, Dana državnosti: “Imami Gazalija je rekao da se ljudi vezuju za svoj toprak – mjesto u kojem žive, čak iako je to neplodna pustinja. Domoljublje je jednostavno priroda i čud koja je povezana sa svakom ljudskom dušom. Ostanak i boravak u njoj čovjeku predstavlja rahatluk a napuštanje donosi tugu.”

Prisutne na tribini, dr. Ćeman je zamolio da razmisle i ponesu jednu poruku: “Ako bi večeras ponijeli samo jednu poruku i razmislili o njoj bilo bi izuzetno korisno. Najveća moć koju čovjek može imati na ovom svijetu je moć ideje. Novac je moć, vojska je moć, pozicija je moć – ali najveća moć je ideja. Zato danas imamo veliku borbu za ideju. Bojim se za omladinu da uz ideju naše lijepe i čiste vjere pokupe još neke ideje koje su nakaradne. Nakaradne ideje u džamijama neće pokupiti, zato što su to filtrirane ideje, zato što su to ideje koje imaju dugu tradiciju. Tumačenje islama u našim džamijama ima svoju silsilu. Način prenošenja znanja od Muhameda, a.s., preko hulefai-rašidina, Emevija, Abasija, Seldžuka, Osmanlija, Hasana Kjafije Pruščaka, Hilmi ef. Hadžiomerovića – prvog reisul-uleme, od medrese u Sarajevu 1537. godine pa do svake naše džamije. Ta silsila je ozbiljna stvar.”

Podsjećamo, Omladinska tribina će se održavati svaki posljednji petak u mjesecu sve do mjeseca ramazana, a gosti na tribini bit će istaknuti bosanskohercegovački alimi.