Dodjelom diploma završen “Ljetni mekteb – Zenica 2022.”

U prostorijama Bijele džamije u džematu Novo Radakovo, u petak 05. 08. 2022. godine, održana je završna svečanost i zatvaranje projekta “Ljetnog mekteba – Zenica 2022.” Svečanosti su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica i Samed Pašalić ispred Yunus Emre Instituta, polaznici Ljetnog mekteba zajedno sa roditeljima te realizatori aktivnosti.

Prisutnima se obratio Samed Pašalić, koji je istakao da je jedna od osnovnih odrednica Yunus Emre Instituta obrazovanje, a ovaj projekat koji se realizuje u saradnji sa općinom Konya i Komekom je obrazovni projekat koji je ove godine kao pilot projekat realizovan na području Medžlisa Zenica.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica se zahvalio Yunus Emre Institutu te parterima na realiziciji ovog projekta te je istakao: “Posebno nam je drago što ste se u protekle tri sedmice družili sa Kur'anom i što ste imali priliku da zajedno učite i ponavljate, ali i da se družite i međusobno upoznajete. S toga nam je jako bitno da imate na umu da je vrijeme koje sada živite najbolje vrijeme za vas i da ga trebate iskoristiti u dobru.”

U protekle tri sedmice, koliko je trajao projekat, realizovani su časovi iz kiraeta-učenja Kur'ana, tedžvida i lijepog učenja Kur'ana, kaligrafije, radionice “Upoznajmo Poslanikovu porodicu te časovi konverzacije turskog jezika. Upriličen je obilazak znamenitosti Zenice, posjeta izletištu Bistričak gdje su realizovane sportske aktivnosti, posjeta zatvorenim bazenima te posjeta Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari.

Relizatorima aktivnosti, hfz. Ishak ef. Efendiću, hfz. Fahir ef. Arnautu, Zahiri Šarić, prof., Ahmed ef. Hrustiću, Sumeji Šarić, uručene su zahvalnice za učešće u projektu, a svim polaznicima Ljetnog mekteba su uručene Diplome o učešću te ruksak koji je poklon Komeka.

Uz kontatacije da je vrijeme provedeno u Ljetnom mektebu jedno bogato iskustvo kako učesnika tako i realizatora, iskazana je potreba da se realizacija ovog projekta naredne godine nastavi u jednom proširenijem obliku.