Dani Srebrenice u Zenici: Otvorena izložba “Ćilimi sjećanja”

U povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Medžlis Islamske zajednice Zenica – Mreža mladih i Galerija Preporod Zenica, a u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem (BNP) Zenica i Memorijalnim centrom Potočari, otvorili su izložbu “Ćilimi sjećanja” a koja je predstavljena javnosti kao instalacija “Gradimo kuću sjećanja”. Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su: glavni imama mr. Jakub ef. Salkica, predsjednik IO Medžlisa gosp. Muhamed Begagić, predsjednik BZK Preporoda BiH prof. dr. Sanjin Kodrić koji je izložbu i proglasio otvorenom, PR-a Memorijalnog centra gospođa Almasa Salihović te mnogobrojni posjetioci.

Instalacija „Gradim kuću sjećanja“ predstavlja 12 bosanskih ćilima, koje je Memorijalnom centaru Potočari/Srebrenica poklonilo udruženje BosFam. Ćilimi koje su tkale preživjele žrtve genocida postaju utočište sjećanja na sve žrtve genocida i njihove živote. Arhetip bosanske kuće je jednostavna kvadratna struktura sa kosim krovom. Ta kuća je sinonim porodične tradicije. U njoj se rađa, odrasta, živi i umire. Tako bi u ovoj zemlji trebalo da arhetipski žive i umiru sretni ljudi. Mimo tog obrasca sve drugo je zlo i nesreća. Ako se desi rat i genocid, žrtve najbrutalnije budu ubijene, preživjeli ostaju i bez svojih najbližih ali i bez sjećanja koje kuća i sve u njoj predstavlja. Simbolična izgradnja kuće od ćilima je djelimično vraćanje u osnovni arhetip. Ali samo po konstrukciji i namjeri. Jer su „zidovi“ kuće napravljeni od ćilima tkanih rukama preživjelih žrtava genocida u pomen ubijenim u genocidu i sjećanje na njihove živote.

Instalacija „Gradim kuću sjećanja“ predstavlja bosansku kuću dimenzija 12,5 m x 2,5 m x 3 m ,čiji su zidovi ćilimi s imenima nastradalih u Srebrenici.

Konstukcija izložbe je urađena prema projektu autora Ismeta Lisice (Sarajevo) i koautora Naide Lisice, Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića, te je ista izrađena za ovu izložbu i bit će poklon Medžlisa Islamske zajednice Zenica Memorijalnom centru u Potočarima a obzirom da se radi o konstrukciji koja je mobilna i lahko se montira, omogućit će postavljanje ove izložbe u mnogobrojnih gradovima naše domovine.

Izložba se može se posjetiti svaki radni dan, do 12. 07. 2022. godine u prostorijama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP).