Dani Srebrenice u Zenici: Okrugli sto na temu Genocida u Srebrenici

Zenica, 07. 07. 2022. – Okrugli sto na temu “Bitna lekcija Bošnjaštva: Genocid u Srebrenici” održan je večeras u prostorijama suterena Bijele džamije u džematu Novo Radakovo, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Mreže mladih. Gosti okruglog stola su bili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica i prof. dr. Ajdin Huseinspahić – predsjednik BZK Preporod Zenica.

Glavni imam se učesnicima okrugog stola obratio kao domaćin podsjećajući ih na važnost kulture sjećanja a posebno se zahvaljujući mladim momcima i djevojkama koji su iskazali interes za ovom temom svojim prisustvom.

Prof. Huseinspahić se u svom obraćanju fokusirao na samu definiciju genocida, njegove faze, posebno akcentirajući 12 genocida nad Bošnjacima Balkana koji su se dogodili od 12 vijeka do posljednjeg i jedinog presuđenog genocida u Srebrenici. “Često smo mi muslimani fokusirani samo na 15 vijek i od 15 vijeka, a jako je bitna spona između Bošnjačkog identiteta od srednjeg vijeka pa do dolaska Osmanlija. Naš identitet je multikulturalan i multikonfesionalan i Bošnjaštvo je bilo dovoljno široko i dalje je, ali je svjesno svedeno na to da bude rastakano i razbijeno ovim velikohrvatskim i velikosrpskim konceptom od sredine 19 vijeka. Ne traje to tako dugo, ali je intenzivno zato što su u tim korpusima svi usmjerni ka izgradnji tog nacionalnog elementa, pa i ofanzivno-agresivnog identiteta kako akademski tako i na sve druge načine. Srebrenica se nije tek tako desila, nego je Srebrenica pripremana 30 pa i 40 godina ranije: akademski i kulturni radnici, službenici Pravoslavne crkve, sve elite tog društva su zapravo radile na tome da se stigmatizuju pripadnici jedne grupe. Grupe koja se po njima odavno odrodila od pravoslavlja, koji su bili Srbi pa su postali muhamedanci. Po njihovom viđenju su to bili Srbi koje treba vratiti ponovo u pravoslavlje, ako neće milom naravno to će se desiti silom, protjerivanjem i sličnim metodama koje su koristili još od 1711. godine, o čemu je još Njegoš pisao. Oni zato i negiraju Bošnjaštvo”.

“Oni koji negiraju genocid i zločine, spremni su ove stvari ponovno počiniti. A na nama je da izgradimo osjećaj za međusobnu komšijsku saradnju, da i dalje imamo korektne odnose s ljudima koji nisu Bošnjaci, ali da smo prema njima nedvojbeni po pitanju toga šta se desilo” – zaključio je svoje izlaganje prof. Huseinspahić.