Dan Šehida obilježen na području Medžlisa IZ-e Zenica

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 1995. godine, drugi dan Ramazanskog bajrama proglasila Danom šehida. Po protokolu Medžlisa Islamske zajednice Zenica, obilježavanje Dana šehida na području Grada Zenice započelo je posjetom šehidskom spomen obilježju Kameni spavač u Zenici, učenjem kratkih sura i dove, uz prisustvo muftije zeničkog hafiza dr. Mevludin ef. Dizdarevića, porodica šehida, predstavnika Organizacije porodice šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i predstavnika političkih subjekata. Nakon što su prisutni gradski imami proučili Kur'anske sure i dovu, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica je poselamio prisutne i upoznao ih sa daljim aktivnostima u povodu obilježavanja ovog značajnog dana za sve Bošnjake.

Zajedničkom posjetom mezarju Prašnice i spomeniku za šehide ukopane na istom, nastavljena je praksa zajedničkog obilježavanja Dana šehida za porodicama šehida iz Zenice i Jajca a koja se organizuje u saradnji sa Medžlisom IZ-e Jajce. Porodice 87 šehida iz Jajce čiji su kaburovi na ovom gradskog mezarju su zajedno sa ostalim prisutnima ispratili učenje sure Ja-sin i dove, a nakon čega su posjetili kaburove svojih najmilijih.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u svim džematima će danas biti upriličene posjete mezaristanima i kaborovima šehida, kao i posjete porodicama šehida, a u divanhani Medžlisa je upriličen prijem za porodice šehida i predstavnike Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Nakon posjete spomen obilježju Kameni spavač i mezaristanu Prašnice, Medžlisa Islamske zajednice Zenica je za porodice šehida i predstavnike vlasti upriličio prigodan bajramski prijem u divanhani Medžlisa. Prijemu su pored prisutnih porodica šehida sa područja Grada Zenice i predsjednice Organizacije porodica šehida i poroginulih boraca Zenica gospođe Nihade Husejnagić, prisustvovale i porodice šehida i istoimene Organizacije sa područja Jajca. Pred podne-namaz, u Čaršijskoj džamiji je proučena Hatma dova za šehide koju su proučili imami MIZ Zenica.