Centralni program u povodu Lejletu-l-miradža: Naša ideja miradža je da na dunjaluku džennet zarađujemo

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 06. februara 2024. godine je obilježena mubarek noć Lejletu-l-miradž – noćnog putovanja od Mesdžidul-harama (Mekka) do Mesdžidul-Aksaa (Kuds-Jerusalem) i uzdignuća Muhameda, a.s., kroz nebeske sfere. Centralnom programu u džematu Babina Rijeka – Ensar džamija, koji su proučili imami Medžlisa Zenica prisustvovali su muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica, rukovodioci službi Muftijstva, predsjednik Medžlisa gosp. Besim Begić, kao i mnogobrojne džematlije.

Glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica je podsjetio da Islamska zajednica ovaj važan datum iz historije islama obilježava i kao Dan vakifa: “Koristim priliku da se zahvalim vakifima koji nesebično ulažu svoja materijalna sredstva u Zajednicu i infrastrukturu Zajednice. Vakifima koji su preselili na Ahiret upućujemo dovu da im Allah podari lijepi Džennet i oprosti im grijehe, a one koji su živi da Uzvišeni Gospodar nagradi najljepšom nagradom i otvori im bereket nafake da i dalje budu od onih koji će učestvovati u hajru.”Muftija Dizdarević je u svom obraćanju prisutne podsjetio na bitne detalje putovanja Isra i Miradža, te je poručio: “Biti musliman znači biti aktivan sudionik društvenih procesa. Musliman jesi ako se aktivno uključiš u društvo, ako se ne baviš samo sobom, svojom pobožnošću i svojim spasenjem, nego se baviš društvom i zajednicom u kojoj jesi. Postoje danas tendencije kod muslimana kojima se nastoji ovaj svijet prikazati nekim negativnim, lošim, primitivnim, na način da se sve na svijetu harami. Haramizacija je zaokupila cjelokupan život.”

“Istinska vjera je ona vjera koja poučava muslimane kako živjeti na dunjaluku, kako opstati na dunjaluku! Naša ideja miradža je da se ovdje na dunjaluku džennet zarađuje. Tako što ćemo se truditi da budemo pokorni Allahu, ali i da se trudimo da budemo najbolji u onom što jesmo i što radimo” – zaključio je Muftija Dizdarević.