Centralna svečanost povodom Lejletu-l-Mi'radža u Janjićima

Dana 02. aprila 2019./26. Redžeba 1440. h.godine u sunčanom i mubarek danu u džematu Janjići iza ikindije-namaza je upriličen centralni program povodom Isra i Mi’radža i Dana Vakifa u organizaciji džemata i Medžlisa Zenica. Naime, pored mubarek noći, Islamska Zajednica je ovaj datum proglasila i Danom Vakifa kao znak sjećanja na utemeljitelja Vakufa Gazi Husrev-bega koji je potpisao vakufname za Medresu i biblioteku davne 943. hidžretske godine. Uz prisustvu velikog broja džematlija i zvanica, program je uveličao i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica i nekoliko kolega imama kao i Gradonačelnik Grada Zenice gosp. Fuad Kasumović.
Uz mevludski program, poruke o značaju džemata, održavanju džamija i kategorijama muslimana koji ih održavaju, uputio je predavač mr. Džemal ef. Salkić. U nastavku se prigodnim vazom o porukama Mi’radža obratio glavni imam mr. Jakub ef. Salkica istakanuvši važnost vrijednost i nadnaravnost Poslanikovog putovanja i uzdizanja. Naglasio je važnost iskrenosti i trajnog činjenja dobra. Na kraju, glavni imam je čestitao džematu Janjići na dosadašnjim poslovima i zaželio beričetne mubarek ramazanske dane koji će uslijediti.
U završnici programa, upriličena je dodjela “Zahvalnica“ za nesebičan doprinos i pomoć džematu Janjići u realizaciji projekata džemata, te su imam džemata prof. Tarik ef. Sarajlić i predsjednik džematskog odbora Sejid Durmo uručili 21 Zahvalnicu zaslužnim pojedincima, firmama i organizacijama.
Na kraju su proučene kratke sure i hatma dova za sve Vakife Medžlisa IZ-e Zenica.

Tarik ef. Sarajlić