Centralna bajramska svečanost i bajramski prijem

Centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, povodom Kurban-bajrama održana je u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević. Sabah namaz je predvodio, sabahski vaz kazivao hfz. mr. Enes ef. Beganović – imam Sultan-Ahmedove džamije.

“To je jedini obred koji pored vremena podrazumijeva i konkretno mjesto. Svaki obred ima vrijeme i mjesto kada se vrši. Svi obredi imaju vrijeme, ali se mogu obaviti bilo gdje osim hadždž. Čovjek namaz može obaviti bilo gdje, ali tavaf samo kod Ka'be te sajj između Saffe i Merve. Hadždž je Arefat i težak je, te je Allah odredio velike nagrade za primljeni hadždž, da se čovjek s hadždža vraća čist od grijeha, kao da je tek rođen”, kazao je muftija Dizdarević.

Kazao je i da se temelji ljudske vrijednosti, iskrenosti i pravde se potiskuju te da među ljudima bujaju mržnja i laž.

“Šta god mislili o sebi, usudio bi se da kažem da se među nas uvukla opasna mržnja koja razara porodice i uništava prijateljstva. Brakovi sve više pucaju kao ledenice. Djeca roditelje doživljavaju kao bankomate, a roditelji djecu kao teret. Dobro je navika kao i zlo. To je način na koji gledaš svijet i određuješ vlastito djelovanje. Nadvladajmo vlastitu zavist i podržimo jedni druge. Kada ostvarimo uspjeh pohvalimo jedni druge i zahvalimo se na pomoći. Time ćemo uljepšati vlastiti život i olakšati život drugih”, dodaje muftija Dizdarević.

Na kraju je naglasio da svaki Bajram vjernici stanu u saf, jedan pored drugog, rame uz rame i tako na svim vremenskim meridijanima. “Tako se povezujemo i horizontalno i vertikalno i ostvarujemo najjaču vezu na jednoj ideji”, zaključio je muftija zenički te svim vjernicima čestitao Kurban-bajram.

Nakon bajram-namaza, u divanhani Medžlisa Islamske zajednice Zenica upriličen je tradicionalni bajramski prijem kojem su prisustvovali članovi političkog, vjerskog, kulturnog, akademskog i privrednog života Zenice, a bajramsku čestitku su im uputili muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, prof. dr. Ejub ef. Dautović – bivši muftija zenički kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica.