Bajramska čestitka Mreže mladih

Dragi mladi prijatelji,

Pred nama je još jedan Kurban-bajram.

Kurban-bajram nas podsjeća na spremost žrtvovanja na Božjem putu, stavljajući u naše misli spremnost Ibrahimovu i odlučnost Ismailovu. O tome nas zorno upućuje kur'anski tekst: “O sinko moj, u snu sam vidio da te trebam zaklati, pa šta ti misliš?” – “O oče moj” – reče – “onako kako ti se naređuje, postupi; vidjećeš, ako Bog da, da ću sve izdržati.” I njih dvojica poslušaše, i kad ga on čelom prema zemlji položi, Mi ga zovnusmo: “O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao; – a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine – to je, zaista, bilo pravo iskušenje!” – i kurbanom velikim ga iskupismo. (Es-Saffat, 99.-107.)

Razmatrajući ovaj događaj valja promišljati jesmo li mi spremi na žrtvu, bez koje nema nade a koja rađa tako potrebnu ljubav? Jesmo li spremi, poput mladića Ismaila reći: „Ja vjerujem, pokoravam se i sve ću u ime Božje izdržati…?“ Ova zapitanost je test zrelosti naše vjere u danima mladosti. Ona podsjeća mlade muslimane i muslimanke na dar života i odgovornost koju imaju kao mlade osobe čiji životni cilj ne smije biti da rade samo na ličnoj nadgradnji, na osposobljavanju samih sebe da budu što snažnije ličnosti, nego da kao takvi konstantno djeluju na svoje okruženje kako bi ga mijenjali nabolje.

Poštovana omladino,

Naš kurban u Zajednici, u blagorodnom vremenu mladosti jeste žrtvovanje. Žrtvovanje svoga vremena i ljubavi zarad dobra zajednice muslimana. Žrtvovanje svoje sujete i egoističkih potreba zarad sloge i jedinstva zajednice muslimana. Sve to jeste zalog za opće dobro i onu Vječnu zajednicu sa Poslanicima i odabranicima u danima neprolaznog budućeg Života.

Mreža mladih našega Medžlisa uvijek će biti mjesto koje pruža priliku da se ostvarimo u Zajednici ali i pojedinačno, upravo ispunjavajući one vrijednosti na koje nas i ovaj naš veliki blagdan – mubarek Kurban-bajram podsjeća.

Svima vam želimo BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!