Agencija za certificiranje halal kvalitete na seminaru za imame

Muftiluk zenički i Medžlis IZ-e Zenica, u saradnji sa Agencijom za certificiranje halal klalitete, danas su održali seminar za imame Medžlisa IZ-e Zenica.  Seminaru su prisustvovali Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica, a u ime Agencije Amir Sakić – direktor, te Valdet Peštalić iz Odjela za edukaciju.

Muftija zenički u svojoj besjedi, između ostaloga, zahvalio se direktoru Agencije za certificiranje halal kvalitete gosp. Amiru Sakiću na korisnim informacijama o značaju i ulozi Agencije za certificiranje halal kvalitete, izrazivši zadovoljstvo što je Islamska zajednica osnivanjem ove Agencije pružila priliku preduzećima da usklađuju svoje proizvode sa islamskim propisima i zahtjevima halal standarda, te tako nastoje ispuniti potrebe krajnjih potrošača.

Prezentacija je podjeljena u nekoliko cjelina u kojima se govorilo o osnovnim pojmovima halala, Halal standardu, kulturi islamske/halal ishrane, halal proizvodima te prepoznavanju istih. Gosti, direktor Sakić i njegov saradnik Peštalić, su u svojoj jako sadržajnoj i zanimljivoj prezentaciji govorili o pojmu halala i njegovom značenju, o nastanku i razvoju Agencije, te osnovnim poljima njenog djelovanja. Pri tome su posebnu pažnju obratili na postupke halal certifikacije kao i načine kontrole već certificiranih firmi. Ukazali su na osnovne stvari koje bismo morali poznavati a sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, posebno na polju manipulacije i zloupotrebe tržištem.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica, mr. Jakub ef. Salkica se na kraju seminara zahvalio gostima na jako korisnoj prezentaciji.