Proučena hafiska dova hafizi Ajli Spahić

U subotu, 21. septembra 2024. godine, Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica upriličili su hafisku dovu za hafizu Ajlu Spahić. Šezdeset i četvrta hafiska dova na području Zenice proučena je u novozgrađenoj džamiji u džematu Tetovo poslije podne-namaza.

U ime domaćina, prisutne je poselamio glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica iskazujući zadovoljstvo što džemat Tetovo i Medžlisa Zenica promoviraju još jednu hafizu Kur'ani-Kerima.

U prisustvu porodice nove hafize, hafiza i imama Medžlisa Zenica, Uvjerenje o položenom hifzu je uručio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević uz srdačne čestitke novoj hafizi i porodici Spahić. “Učiti Kur'an napamet nije lahko i potrebno je mnogo truda i odricanja na putu hifza, ali je daleko teže usvajati vrijednosti koje Kur'an promoviše i živjeti po Kur'anskim propisima. Usvajati Kur'anske vrijednosti je zadaća svih nas koja je mnogo teža od samog učenja i podučavanja Kur'anu” – poručio je muftija Dizdarević.

Hafiza Ajla Spahić je rođena u Zenici, profesorica je turskog jezika. Pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH cijeli Kur'an je proučila početkom septembra i time stekla uslove da ponese časno zvanje hafiza Kur'ana.

Inače, ovo je prva hafiska dova koja je organizirana po novom pravilniku a prema kojem se kandidatima na hafiskoj dovi uručuje Uvjerenje o položenom hifzu pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BIH, a na kraju godine će svih hafizima na posebnoj svečanosti, Reisul-ulema uručiti diplome hafiza Časnog Kur'ana.