Šesti susreti Mreže mladih svečano otvoreni u Zenici

U Islamskom centru “Sultan Ahmed” u Zenici večeras su svečano otvoreni Šesti susreti Mreže mladih Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Susrete za koordinatore i članove Mreže mladih organizuje Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, a domaćin je Muftijstvo zeničko.

Tema ovogodišnjih susreta je “Zeničko muftijstvo – institucionalna, odgojno-obrazovna i kulturno-historijska baština”.

Susrete je kao izaslanik reisul-uleme otvorio hfz. dr. Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je prenio poruku reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da u potpunosti podržava rad s mladima, kao i sve aktivnosti koje doprinose duhovnom, moralnom i intelektualnom razvoju omladine.

– Budite hrabri u suočavanju s izazovima. Nemojte se plašiti ljudi, već budite svjesni svojih odgovornosti pred Allahom, dž.š. Radite sa čistim nijetom za svoju i dobrobit naše zajednice i domovine, i upućujte dove Milostivom Allahu da vas pomogne, da budete korisni sebi i drugima, a Allah voli i pomaže one koji se na njega oslanjaju – poruka je reisul-uleme koju je prenio hafiz Malkić.

Napomenuo je da su Susreti Mreže mladih jedna od redovnih aktivnosti Rijaseta, a da im je cilj pružiti omladini podršku, ali i priliku da prošire svoja znanja o vjeri kao i o historijskim i geografskim znamenitostima domovine.

– Također, susrete organizujemo i kako bi se ispunila i jedna od kur’anskih poruka “ite’arefu”, odnosno, da se oni upoznaju na islamskim principima, onako kako će Allah, dž.š., biti zadovoljan – poručio je hafiz Malkić.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin Dizdarević je istakao da mu je čast i privilegija to što im je povjereno da budu domaćin Susreta Mreže mladih za ovu godinu.

– Zenica je srce i zjenica Bosne i Hercegovine, i ima puno toga da ponudi pa se Muftijstvo zeničko potrudilo da predstavi grad i okolinu Zenice na najbolji mogući način. U tom pogledu osmislili smo nekoliko vrlo važnih kreativnih aktivnosti kako bi približili ovaj prostor našoj omladini, da bude edukativno ali i zabavno, a da nauče mnogo o sebi i o svojoj historiji i kulturi. Smatram da je to jedan od smislova ovih susreta Mreže mladih po različitim dijelovima Bosne i Hercegovine – kazao je muftija Dizdarević.

Podsjećajući da je putovanje po svijetu korisno i vrijedno, muftija je napomenuo da je najvažnije početi od svojih krajeva kako bi vidjeli da imamo puno korisnog za vidjeti, kako bi stekli samopouzdanje i samopoštovanje.

– Sada sam na susretima kao domaćin, a pored upoznavanja s drugim učesnicima, najvažniji mi je cilj da proširimo svoje poglede na svijet i da zajednički doprinesemo boljem stanju svoje zajednice – poručila je Ayna Malagić iz Zenice, učenica Medrese “Osman-ef. Redžović” u Visokom, kojoj su ovo drugi susreti Mreže mladih kojima prisustvuje.

Sulejman Berberović, student završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, smatra da se na ovakvim druženjima promovišu vrijednosti koje se danas rijetko nalaze.

– Smatram ovakva druženja izuzetnom prilikom za upoznavanja mladih uz promociju vrijednosti kakve se, moram to kazati, u današnjem svijetu vrlo teško nalaze. Iz tog razloga se vrlo rado odazivam pozivima na ovakve manifestacije i osjećam veliku toplinu kada se nalazim u ovakvom ambijentu – ističe Berberović.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Enes-ef. Svraka istakao je da će u naredna dva dana mladi obići brojne zanimljive kulturno-historijske spomenike.

– Nakon večerašnjeg svečanog otvaranja Šestih susreta članovi i koordinatori Mreže mladih će sutra uz pratnju stručnih vodiča imati priliku do Lastavice uživati na lijepoj planinarskoj turi, a u četvrtak će posjetiti ovaj islamski centar, a zatim odgojno-obrazovne ustanove na području ovog muftiluka, potom tvrđavu Vranduk, a zatim Islamski centar u Matuzićima, a aktivnosti će se završiti posjetom tešanjskoj gradini – naveo je Svraka.

Napomenuo je da su između navedenih aktivnosti planirane i brojne druge koje će takođe doprinijeti da se mladi nakon provedena dva dana na području zeničkog muftiluka vrate svojim kućama sa pozitivnim i lijepim utiscima.

Na kraju svečanog otvaranja Susreta, hafiz Malkić je muftiji Dizdareviću uručio zahvalnicu za organizovanje ovogodišnjeg programa.

Smještaj učesnika Šestih susreta Mreže mladih osigurala je Medresa “Osman-ef. Redžović” u Visokom.