Svečanošću i dodjelom diploma završen tromjesečni edukativni program za žene

U subotu, 18. februara 2023. godine, u okviru obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-miradž i Dana vakifa, održana je završna svečanost za učesnice edukativnog programa za žene iz oblasti učenja Kur'anskog pisma, učenja Kur'ana i poznavanja fikshih propisa.

U programu je učestvovalo više od 150 žena u pet gradskih džemata: Novo Radakovo, Babina Rijeka, Bilino Polje, Potok, Sejmen i Blatuša. Program su vodile i realizirale muallime: hafiza Edina Efendić, hafiza Sumeja Rešić, mr. Ilma Delić, mr. Suraja Podojak, Emira Agetović, prof., Sedina Osmančević, prof. Tokom današnje svečanosti svim učesnicama su uručene diplome o učešću u edukativnim programima, Kur'an i ruža, a izvedbom ilahija svečanost je uljepšala moderatorica programa mr. Suraja Podojak.

Programu je prisustvovao, i posebnom miradžskom porukom se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica koji je uz čestitke svim učesnicama i zahvalnost realizatorima, istakao: “Jedna od poruka miradža jeste i dar kojeg smo dobili na miradžu, a to je namaz – duhovna veza sa Gospodarom. U odgoju čovjeka i njegovom duhovnom i fizičkom usavršavanju, u njegovom približavanju Allahu, dž.š., namaz je nezamjenjiv. Jer namaz odgaja upravo Kur'ansku ličnost kroz odvraćanje od ružnih djela i postupaka. Poslanik kazuje da je namaz temelj vjere. Poslanik, a.s., nam je poručio i da je namaz miradž vjernika, jer je namaz za vjernika razgovor kao što je Poslanikov miradž bio razgovor sa Uzvišenim Gospodarom.”

Prigodnu poruku na kraju programa uputila je Mulaima Omić, voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu a dovu je proučila Zahira Šarić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu.