Lejletu-l-Bedr: Centralni program u džematu Donja Vraca

U srijedu 27. marta 2024. godine je sedamnaesti dan ramazana koji se u povijesti islama obiliežava kao značajna pobjeda malobrojne skupine muslimana nad mnogobrojnom skupinom idolopoklonika, uz Allahovu pomoć. Tog dana se desila prva bitka u historiji islama, bitka na Bedru, koja ima brojne poruke i pouke, a jedna od njih je svakako da malobrojne skupine mogu pobijediti ako se iskreno oslone na Allaha.

Također, podsjećamo da je u utorak 26. marta 2024. godine i Lejletul-bedr, noć koja se u našoj tradiciji obilježava posebnim programima i predavanjima u sjećanje na događaj Bedra i ashabe, r.a., sa Poslanikom, s.a.v.s., koji su se te noći pripremali za najtežu bitku i njihov prvi fizički obračun sa idolopoklonicima.

S tim u vezi, u svim našim džematima ova noć će se obilježiti određenim programima, a centralna svečanost za nivo Medžlisa Islamske zajednice Zenica bit će upriličena u džematu Donja Vraca u utorak 26. marta tekuće godine poslije teravih-namaza. Program će izvesti hor “Havd”, a prigodnim predavanjem će se obratiti mr. Sumedin ef. Kobilica, glavni imam Medžlisa lZ-e Zenica.