Ženska mukabela u Potočkoj džamiji

Skoro trideset godina u Osman-Čelebijinoj ‘Potočkoj’ džamiji uči se “ženska mukabela”. Ovakve mukabele su rijetkost u Bosni i Hercegovini, mada posljednjih godina čitamo kako se ova ideja širi i kako se mukabele za žene organizuju u još nekim sredinama. Medžlis Islamske zajednice Zenica podržava i njeguje tradiciju koja je počela još osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je ovu mukabelu vodila čuvena zenička bula Hedija Kadrić a uz nju su godinama bile i zeničke muallime: Omić Mulaima, Kuršumović Esma, Zambarković Aiša, Nezo Zemka, Džikić Besima, Karalić Asima i druge.

Ovogodišnju mukabelu za žene organizuje Odjel za brak i porodicu pri Medžlisu Zenica a vodi je muallima hafiza Edina Efendić uz svršenice i učenice naših medresa: mr. Aminu Arnaut, Saimu Kovačević, Iman Efendić, Lamiju Ahmić, Emel Brahim Brahimi i Ubejdu Mujezinović. Nakon svakog proučenog džuza jedna od muallima održi kraći vaz – osvrt na džuz, a svaki drugi dan predavanje održi svršenica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, mr. Amina Arnaut.

Ženska mukabela je dio naše lijepe tradicija koja oživljava ne samo zajedničko učenje Kur'ana, nego i naše sjećanje na lijepe adete – običaje, i čestite hanume svih zeničkih džemata koje su godinama posjećivale ovu mukabelu. Mnogo se lijepih uspomena, korisnih predavanja čulo, ali i novih poznanstava i divnih prijateljstava rodilo iz ove mukabele. Nadamo se da će tako i dalje ostati. Veliki bujrum svim našim hanumama da dođu na mukabelu, slušaju umilne glasove naših muallima i okoriste se njihovim vazu-nasihatima.