Zenica u znaku ljubavi prema Muhamedu, a.s.: Završeni dani o Allahovom poslaniku

Devetnaestu godinu uzastopno, Medžlisa Islamske zajednice Zenica organizuje manifestaciju pod nazivom „Želja za Resulom“ – nazivom koji je simbol ljubavi i čežnje prema odabranom poslaniku Allahovom, s ciljem promocije njegovog životopisa i uzorite prakse.
Ovogodišnja manifestacija, specifična po ponovnoj živoj džamijskoj atmosferi koja je u protekle dvije godine bila obilježena online formom, sadržajima se čini najbrojnijom a obilježena je i posebnim oduševljenjem muslimana i muslimanki zbog ponovnog učenja tradicionalnog mevluda. Manifestacija je otvorena prigodnim programom i predavanjem u džematu Bilino Polje – džamija „Bosna“, u prisustvu glavnih imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Zavidovići, mr. Jakub ef. Salkice i Izet ef. Čamdžića.

Mnogobrojni mevludski programi i tribine u džematima zeničkog medžlisa, kao i posebno propraćen i posjećen mevludski program za žene kojem je prisustovala i voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu dr. Safija Malkić, zatim humanitarne aktivnosti u saradnji sa Regionalnim odborom Merhameta, te kaligrafskom postavkom Hiliyye-i-Šerif, krunisani su posebnom svečanošću koja je označila i završetak manifestacije – Hafiskom dovom hafizu Mehdi Afifi. U džematu Drivuša je promovirana knjiga „Hutbe, poruke i dove“ autora Nazif ef. Gariba – profesora u mostarskoj medresi, a u džematu Babina Rijeka knjiga „Bosanskohercegovački imami u doba komunizma“ autora dr. Adis ef. Sultanovića. Centralna mevludska svečanost je održana u džematu Babina Rijeka a u programu su učestvovali imam Medžlisa Zenica. Dani o Poslaniku Muhamedu, a.s., bili su prilika i za otvaranje novog ciklusa predavanja Hafiski ders – riječ hafiza, koju Medžlis tracionalno organizuje u zimskim mjesecima a u sklopu kojeg deset hafiza posjete i uz prigodan program se druže sa džematlijama u svim džematima.
Sa željom da od zaborava otrgnemo ličnosti koje su dale veliki doprinos na polju hadiske nauke u našoj domovini, organizirana je svečanost pod nazivom „Sjećanja na r. Mirsada Mahmutovića“, a kojoj su prisustvovali, i o njegovom doprinosu hadisu govorili dr. Mustafa ef. Cerić (Reisu-l-ulema 1993-2012), Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, dr. Šefik Kurdić, Šefket Hrustanović i mr. Dženan Handžić. A u okviru obilježavanja 50 godina od osnivanja IIN Preporod, u suterenu Bijele džamije je održano prigodno druženje i izložba za pretplatnike pod nazivom “Enciklopedija našeg identiteta: Zenica – oaza bosanske duhovnosti” kojima su, pored domaćina Muftije zeničkog i glavnog imama, prisustvovali glavna i odgovorna urednica Preporoda i članovi redakcije.
Manifestaciju je posebno obilježila aktivnost nastavnika i profesora islamske vjeronauke u jedanaest osnovnih i srednjih škola na području našeg medžlisa, kao i mnogobojne aktivnosti na časovima mektebske pouke koju su realizirali muallimi i muallime.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, mr. Jakub ef. Salkica se prilikom zatvaranja manifestacije zahvalio svim učesnicima i posjetiocima izrazivši nadu da će naredna, dvadeseta manifestacija po redu, s velikim iščekivanjem biti dočekana među džematlijama: „Sljedeće godine akobogda, naša manifestacija doživljava jubilej što nam daje dodatnu obavezu da ona bude i najsadržajnija. Nadamo se da će ljubav koju smo probudili u srcima prema našem Pejgamberu osvjetljavati naš put prema dobru a da će naše međuljudske odnose obasijevati njegove univerzalne poruke.“
I pored velikog broja programa i svečanosti, 17. dana manifestacije (od 14. do 30. oktobra), za učesnike i džematlije dani manifestacije su brzo prošli a nadati se da je probudila naša osjećanja prema Muhammedu, a.s., ali i ujedila naše snage na promociji njegovog sunneta.