U Ensar džamiji održan centralni program: Mi'radž je da se insan uzdigne svojom dušom iznad prolaznog

Džemat Babina Rijeka – Ensar džamija, u nedjelju 27. februara poslije jacije-namaza, bio je domaćin centralnog programa u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-mi'radža a koja se obilježava 27. Redžeba. Programu je pored velikog broja vjernika prisustvovao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, mr. Jakub ef. Salkica koji je u uvodu programa prisutnima zaželio dobrodošlicu podsjećajući ih da je ovo druga mubarek noć u mjesecima koji predhodne mubarek Ramazanu, da je ovo noć koja nas podsjeća na Allahovog Miljenika, Muhameda, a.s., ali i najveličanstveniji ibadet njegovog Ummeta – namaz.
Poseban gost programa je bio hfz. dr. Kenan ef. Musić – profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu koji se u svom vazu osvrnuo na najupečatljivije poruke Israa i Mi'radža, i pri tome istakao: “Mi'radž je da se insan uzdigne svojim emocijama i dušom, iznad onoga što prolazi. Kaže Gospodar u Kur'anu: ‘Ono što je kod vas prolazi, ono što je kod Allaha – vječno je’. Ako smo mi došli ovdje radi Gospodara svjetova, ovih sahat vremena smo Allahu povjerili da nam čuva, i da nam vrati, da nas nagradi kad nam najviše treba. Gospodaru, dao si mi sve vrijeme moga života, a ja kad stanem na namaz vratim se tebi. Poslanik, a.s., bi Bilalu, kada se primakne vrijeme namaza rekao: ‘Bilale, odmori nas namazom’. Kad te pritisnu obaveze, tih pet minuta kad staneš pred Gospodara svjetova sebe jačaš u uvjerenju da je sve kod Njega bez obzira koliko se ljudima činilo da drugi mogu upravljati nekim procesima.
Želim da dođem do suštinske misli o Isra i Mi'radžu: Poslanik, a.s., se vratio među ljude i nastavio je raditi. Džibril, a.s., mu je rekao: ‘O Muhammede, živi kako hoćeš zaista ćeš preseliti, voli koga hoćeš zaista ćeš se sa njim rastati. Radi šta hoćeš a prema tome ćeš kod Gospodara dobiti. Znaj, da je dostojanstvo vjernika kad stane pred Allaha i kad ga samo on vidi, a moć vjernika je kada radi i privređuje za svoj život.'”

Učenjem ilahija program su uljepšali, članice i članovi hora Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a na samom završetku programa svim vakifima su predate dvije hatme koje su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica i članovi Mreže mladih.

Snimak kompletnog programa: