Tradicionalna hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji u Zenici

Tradicionalna hafiska mukabela koju uče imami-hafizi, posebna je ramazanska duhovna oaza u Zenici već više od četvrdeset godina. Ovogodišnju hafisku mukabelu, čiji je prvi džuz proučen u samo predvečerje mjeseca Ramazana, uči deset hafiza: hafiz mr. Enes ef. Beganović, hfz. Husejn ef. Čajlaković, hafiz Zehrid ef. Rešić, hafiz Sead ef. Šahinović, hafiz Sulejman ef. Rafuna, hafiz Amir ef. Kaknjo, hafiz Fahir ef. Arnaut, hafiz Muhamed ef. Kolić, hafiz Ishak ef. Efendić i hafiz Kasim ef. Čelenka.

Inače, tradicija hafiske mukabele datira još iz 80-godina proteklog stoljeća, a sve ove godine njegovana je uz povećanje broja hafiza u Zenici. Posebnost ove mukabele jeste što hafizi uče ispred džematlija koji ih slušaju i prate njihovo učenje. Mnogobrojne džematlije koji su redovni slušaoci i pratioci hafiske mukabele, ovogodišnje proljetno vrijeme su iskoristili i kako bi učenje pratili na sofama ispred džamije uz mirise džamijskog behara.

Među mnogobrojnim ramazanskim aktivnostima, od kojih posebno ističemo da se na 115 mjesta obavlja teravih-namaz i u većini džamija i mesdžida uče mukabele, još jedna posebnost zeničkih džamija u toku ramazana je mukabela za žene koja se uči poslije podne-namaza u Potočkoj džamiji a koju vodi hafiz Edina Efendić.