Svečano otvorena džamija u džematu Brist na „Dan džamija“

Medžlis IZ-e Zenica i ove godine je na prigodan način obilježio „Dan džamija“ sječajući se i podsječajući muslimane na rušenje Ferhadije džamije u Banjaluci, te 614 džamija i mnogih drugih vjerskih objekata.

U svim džematima na prigodan način je obilježen 7 maj, te održana hutba o Danu džamija. Centralna svečanost bila je u novoformiranom džematu Brist, svečanim otvorenjem novosagrađene džamije.

Noć uoči samog otvorenja proučen je Mevlud-i-šerif uz prisustvo mnogobrojnih imama Zeničkog medžlisa, te muftije zeničkog dr. Ejub ef. Dautovića i prigodnog predavanja hfz. Amir ef. Kaknje.

U nedelju, u džematu Brist svečano je otvorena džamija “Safija”, vakifa braće Salke i Jesenka Džananovića iz Zenice.

Inače, kamen temeljac za gradnju ove džamije položen je na Dan džamija 2015. godine, čime je počelo ostvarenje sna zeničkih poduzetnika Salke i Jesenka Džananovića.

Ova manifestacija počela je učenjem odlomaka iz Kur’ana, koje je proučio Ishak ef. Efendić, a pozdravnu riječ je uputio Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica.

Zadovoljstvo otvorenjem još jedne džamije u Zeničkom medžlisu iskazao je i Muhamed Begagić, predsjednik IO Medžlisa.

Salko Džananović, vakif džamije, zahvalio je svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj, kao i ljudima koji su svojom podrškom pomogli da se džamija sagradi. Posebno se zahvalio svom prijatelju Zijadu Malićbegoviću, koji je pratio gradnju ove džamije.

Prisutnima se obratio i paroh Marko Maleš, ispred Odbora za Međureligijsku saradnju Zenice i izjavio da mu je drago što njegove komšije imaju još jedno mjesto za molitvu.

Muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović se zahvalio predstavnicima katoličke, pravoslavne i jevrejske zajednice u Zenici, što su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Zamjenik reisu-l-uleme, Husejin ef. Smajić, prisutne je podsjetio na riječi Muhammeda a.s. koji je zabranio rušenje tuđih bogomolja. Istakao je kako Allahove kuće grade vjernici, koji vjeruju da će njihov imetak koji je uložen u dobro, koristiti za dobro svim ljudima, biti nagrađen deseterostruko.

Nakon svečanosti i obraćanja prisutnima proučen  je odlomak iz Kur’ana i dova, a poslije toga džamiju je, uz učenje tekbira, otključala Safija Džananović, majka vakifa.

Zvanice i gosti iz cijele BiH, nakon svečanog otvorenja džamije, klanjali su u njoj podne namaza, a nakon toga uslijedila je podjela hrane i pića za prisutne goste.

Medžlis IZ-e Zenica