Stručni seminar za imame Muftiluka zeničkog

U utorak 20. i srijedu 21. decembra 2016. godine u Tešnju i Zenici održani su stručni seminari za imame medžlisa Islamske zajednice Tešanj, Doboj, Teslić i Zenica.

Na stručnim seminarima, koji su realizirani u okviru projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, prof. dr. hfz. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović  imamima su predstavili temu ”Muhammed, a.s., kao paradigma savršenog odgajatelja”.

Prof. dr. hfz. Halil Mehtić istakao je, između ostaloga, da je Islam kao sveobuhvatni koncept uređenja života na zemlji u cijelosti u funkciji odgoja čovjeka i sveukupne ljudske zajednice. Svi vjerovjesnici su bili u ulozi odgajatelja, kako bi približavajući ljude božanskim zakonima, kroz koje se manifestira Njegova volja, humanizirali pojedinca i zajednice. Muhammed, a. s., imao je istu ulogu, a svoju poslaničku misiju definirao je riječima: ”Poslan sam kako bi upotpunio moralne vrijednosti”.

Muftija zenički u svom obraćanju, između ostaloga, istakao je da je Muhammed, a. s., svojim metodama odgajanja ostao najbolja paradigma do Sudnjeg dana, da su njegove metode u odgajanju ljudi bile savršene i potpune, jer su bile rezultat izravnog Allahovog, dž. š., nadahnuća.

Na kraju svoga obraćanja, muftija je upitao: ”Da li smo mi istinski nasljednici Božijeg Poslanika, znamo li na osnovu Kur'ana i hadisa govoriti o poslaniku i nismo li mi muslimani izdali Božijeg Poslanika?”

Također, prilikom boravka na području Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, muftija zenički posjetio je gradilište u haremu Ferhad-begove, Čaršijske džamije u Tešnju.

www.islamskazajednica.ba