Seminar za članove džematskih odbora

Shodno zaključku Savjeta Muftiluka zeničkog, u Ensar džamiji u Zenici, u srijedu je održan seminar – edukacija članova džematskih odbora sa područja Medžlisa IZ-e Zenica. Prije zvaničnog početka edukacije, odlomak iz Kur'ani-Kerima proučio je hafiz Ishak ef. Efendić.

U svom obraćanju, glavni imam Medžlisa Zenica mr. Jakub ef. Salkica, poselami je prisutne te se zahvalio na velikom broju prisutnih članova džematskih odbora, što govori o odgovornosi i brizi za zajednicu. Moderator edukacije bio je sekretan Medžlisa IZ-e Zenica, Nihad Durmić.

Glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, govorili su o temama koje je potrebno da poznaju članovi džematskih odbora kako bi svoje djelovanje u džematima mogli da suklade sa pravilima Islamske zajednice.

O historijatu Islamske zajednice i jedinstvenoj članarini govorili su glavni imami Medžlisa IZ Zavidovići i Zenica Sulejman ef. Efendić i mr. Jakub ef. Salkica. Organizacionu šemu Islamske zajednice predstavio je glavni imam Medžlisa IZ Teslić Džafer ef. Gračić. Temu ”Vakufi i vakufska imovina” predstavio je glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić, a o položaju IZ i muslimana na području RS govorio je mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Nakon izloženih tema, članovima džematskih odbora obratio se muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svom obraćanju muftija je, između ostaloga, zahvalio članovima džematskih odbora na prisustvu seminaru i hizmetu koji čine muslimanima i Islamskoj zajednici. Također, muftija je istakao, da je nakon  pokornosti Allahu, dž. š., i slijeđenja Poslanika Muhammeda, a. s., riječju i djelom, važno poštovati i uvažavati odluke koje donose organi Islamske zajednice od džematskih odbora do najviših organa, te da je primarna zadaća članova džematskih odbora, prije svih imama, izgradnja jedinstva i međusobnog povjerenja u džematima.

Muftija je istakao da se naše djelovanje temelji na Kur'anu, Sunnetu, tradiciji i Ustavu Islamske zajednice, a odvija se kroz edukaciju, komunikaciju i administraciju.

Također, muftija je naglasio važnost principa povjerenja, poštovanja, dijaloga i kompromisa.