Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović u posjeti mektebima u Zenici: Mekteb je temeljna ustanova Islamske zajednice

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Husein ef. Kavazović je u subotu, 10. 09. 2022. godine, u povodu početka nove mektebske godine posjetio Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica.

U okviru posjete održao je sastanak s muftijom zeničkim hafizom Mevludinom ef. Dizdarevićem, rukovodiocem Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu Edinom Kavazovićem i glavnim imamom Medžlisa Zenica Jakubom ef. Salkicom.
Reisu-l-ulema je prisustvovao mektebkoj pouci u džematima Novo Radakovo i Bilino Polje. U mektebu Novo Radakovo Reisu-l-ulemu je dočekala najstarija grupa polaznika mekteba kojima se obratio i zaželio uspješnu novu mektepsku godinu.

– Bitno je da se trudimo i postignemo određene rezultate. Želim da iz mekteba ponesete lijepe uspomene kao prijatelji i prijateljice i to je ono što će vam biti važno u životu. Nadam se da ćete biti na pomoći svojim porodicama i paziti jedni druge. U mektebu stječemo određena znanja, ali i odgajamo se kako bismo se lijepo odnosili prema drugima – kazao je reisu-l-ulema Kavazović učenicima i poslušao kako uče u Kur'anu.

Reisu-l-ulema je posjetio i džamiju u džematu Bilinom Polju gdje ga je imam džemata i muallim Hasan-ef. Kozlić informiraio kako je ovaj džemat jedan od najmlađih u Medžlisu, te poseban po tome što je džamiju izgradila jedna porodica i uložila dodatni trud da je opremi.

– Na svakom namazu imamo dobro popunjenu džamiju, a više od 160 djece dolazi na mektepsku nastavu. Džematski odbor je 24 sata na usluzi džematu i realiziramo brojne projekte – kazao je efendija Kozlić, kojeg je glavni imam Medžlisa Zenica opisao kao jednog od pet najboljih muallima u ovom medžlisu. U ovom džematu proučena je i zajednička dova za početak nove mektebske godine.

Podne-namaz je klanjao u Kočevskoj džamiji gdje se obratio prisutnim džematlijama. Muftija Dizdarević je prije obraćanja reisu-l-uleme ukazao na odnos reisul-uleme prema Zenici. Prema njegovim riječima kada je postao muftija susreo se s dva velika problema u Zenici, a to su izgradnja Islamskog centra Sultan-Ahmed, koja traje više od dvadeset godina, i osiguranje prostorija Islamskog pedagoškog fakulteta. Oba ova projekta uskoro će biti završena zahvaljujući, prije svega, reisu-l-ulemi Kavazoviću.

– Na posljednjoj sjednici Rijaseta donesena je i odluka o kupovini škole, bivšeg turskog koledža, za potrebe Islamskog pedagoškog fakulteta. Samo ovo što je do sada uradio za muslimane Zenice je beskrajno važno – kazao je muftija Dizdarević.

Govoreći o važnosti obrazovanja reisu-l-ulema Kavazović je kazao da bi broj učenika u našim mektebima mogao bi biti i veći ako bi roditelji učinili više na tom polju.

– Molim vas da učinimo sve što je u našoj moći da se žrtvujemo na poseban način u realizaciji mektebske nastave. Napravit ćemo zgradu, ali ako propustimo odgoj djece, to ne možemo nadoknaditi. Naši stari bi kazali da postoji vrijeme kad se kalemi. Postoji vrijeme, kako pjesnik kaže, da je znanje u mladosti poput klesanja u kamenu. Ono što u mladosti steknemo, to nosimo kroz svoj život. Nama je farz posvetiti pažnju obrazovanju naše djece. Naš narod je preživio umnogome zbog toga što je bio obrazovan narod. Bez mekteba nema džemata. Tamo gdje je slab mekteb, slab je i džemat. Zavjetujmo se kao zajednica da ćemo čuvati najvrednije u našem narodu, a to je obrazovanje naših mladih – kazao je reisu-l-ulema.

Istakao je da jedan narod čine institucije koje je potrebno graditi i imati svijest o njima.

Također, u obraćanju medijima reisul-ulema Kavazović je istakao posebnost Medžisa Zenica u mnogim aktivnostima, pa tako i u realizaciji mektebske pouke, s obzirom na to da je ovo jedan od najuspješnijih medžlisa na tom polju.

– Mekteb je naša temeljna ustanova Islamske zajednice. U Zenici smo obišli dva mekteba i uvjerili se da su uvjeti za izvođenje nastave vrlo dobri. Slušajući učenje Kur'ana kod starijih polaznika mekteba skoro da nema razlike između njih i učenika medrese. Sve je to potvrda i garancija odgojno-obrazovnog sistema Islamske zajednice koji se razvija – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija Dizdarević je istakao važnost posjete reisul-uleme mektebima, prije svega jer je temeljni poziv Islamske zajednice odgoj i obrazovanje, koje se pored medresa i islamskih fakulteta, realizira upravo u mektebima, te je ova posjeta u duhu naglašavanja važnosti tog poziva.