Regionalno interaktivno druženje mladih u džematu P. Han

Medžlis Islamske zajednice Zenica i Mreža mladih su u subotu, 28. januara 2023. godine realizovali prvo regionalno interaktivno druženje mladih u džematu P. Han. Druženju su pored imama prisustvovali mladi iz džemata koji gravitiraju ovom dijelu grada Zenice.

Nakon kraćeg programa koji su pripremili aktivisti Mreže mladih iz džemata P. Han i susjednih džemata, mladima se korisnim porukama i savjetima obratio hafiz Fahir ef. Arnaut.

“Iako je Muhamed, a.s., svoj smiraj tražio u pećini osamljen od ljudi, on svoj život nije provodio i završio osamljen u pećini. Allah mu je naredio da izađe iz pećine, da izađe iz osame. Mufesiri kažu da je druga po redu objava, sura El-Muddessir: “O ti pokriveni, ustani i opominji.” Pokriven je svako onaj ko se povuče iz džematskog i društvenog života. Musliman ne može biti muddessir, ne može se izolovat i smatrati da ga se ne tiče. Allah nam preko Poslanika, a.s., poručuje da ustanemo i opominjemo, savjetujemo, popravljamo i mijenjamo stanje.”

Hafiz Arnaut je mladima poručio da je aktivizam i želja za promjenom dio islamskog identiteta, i da muslimani neminovno moraju biti aktivni u očuvanju Zajednice – jedine institucije koja okuplja Bošnjake-muslimane već više od 140 godina.

Nastavak večeri, mladi su uz prigodnu zakusku proveli u razgovoru i druženju. Inače, ovo je prvo regionalno interaktivno druženje koje će u mjesecu februaru biti prošireno na sve regije zeničkog medžlisa. Pozivamo mlade da se uključe u aktivnosti Mreže mladih kroz ovakve i slične projekte, a aktivistima Mreže mladih džemata P. Han se posebno zahvaljujemo na gostoprimstvu i zavidnom nivou organizacije druženja.