Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula

U utorak, 10. zu-l-hidždžeta, 1442. h. g. odnosno 20. 07. 2021. godine je Hadžijski ili Kurban-bajram. Za ovaj bajram, podsjećamo, vežu se četiri propisa:
1. Tekbir i tešrik – učenje tekbira poslije svakog obavljenog farz namaza, počev od 9. zu-l-hidždžeta, poslije sabah-namaza, do četvrtog dana Kurban-bajrama do ikindije – namaza.
2. Obavljanje hadždža – pete temeljne islamske dužnosti.
3. Klanje kurbana, prinošenje žrtve u ime Allaha, dž. š.
4. Klanjanje bajram – namaza.
Bajram-namaz će se klanjati u 6:01 sati, a sabah-namaz u 04:45 sati. Centralna svečanost u povodu Kurban-bajrama za područje Medžlisa IZ-e Zenica održat će se u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici. Bajram-namaz će klanjati i bajramsku hutbu govoriti muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Drugi dan bajrama je predviđena posjeta Domu za stara i iznemogla lica Zenica koju će realizirati Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Zenica, te od 09:00 realizacija akcije prikupljanja kurbanskih kožica (goveđih). Od 18 sati je planirana podjela kurbanskog mesa za one koji su kurbane uplatili u medrese Travnik i Visoko.

Treći dan kurbanskog bajrama planirana je posjeta JU Dom porodica te podjela bajramskih paketića štićenicima doma.

Medžlis Islamske zajednice Zenica svim muslimanima i muslimanka od srca čestita nastupajući mubarek bajram, moleći Allaha Uzvišenog za zdravlje, uspjeh u radu, blagoslov i bereket.