Proučena hafiska dova hafizu Mehdiju Afif

Danas je, u okviru programa manfiestacije “Želja za Resulom”, u džematu Novo Radakovo – Bijela džamije u Zenici proučena hafiska dova mladom hafizu Mehdiju Afif, sinu Nassera i Amine. Hafiskoj dovi je prisustvovao izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Enes ef. Ljevaković – zamjenik Reisu-l-uleme, Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa Zenica mr. Jakub ef. Salkica, hafizi zeničkog medžlisa, porodica Afifi kao i mnogobrojne džematlije ovog i susjednih džemata.
Hafisku dovu je uvodnim obraćanjem započeo glavni imam istakavši da je ovo 58 hafiska dova koju organizuje Medžlisa Zenica te je pozvao prisutne hafize da učenjem odlomka iz Kur'ana započnu svečanost.

Muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević je kazao: “Islamska zajednica kao najvažnija, najdugovječnija institucija u Bošnjaka, stotinama godina na različite načine bdije i čuva Kur'ani-Kerim. Podsjetit ću vas da naši imami u preko 3,5 hiljada mekteba i sa preko 80 hiljada polaznika, podučavaju našu djecu Kur'anu i namazu…Golemo je kazati da je samo u Zenici u proteklom periodu proučeno 58 hafiskih dova, posebitno kad se prisjetimo da je u Zenici nekada bio jedan, ili možda nijedan hafiz. Zato je ovo jedan ibret, pouka svima nama kako se može na jedan organiziran način, kako to radi Islamska zajednica, proizvoditi i afirmirati znanje o vjeri. Zbog toga je institucija važna, jer nema kulture pamćenja i identita bez kontinuiteta, a kontinuiteta nema bez institucije.”

Muhaffiz mladog hafiza, hafiz Ishak ef. Efendić je prisutnima kratko predstavio biografiju Mehdija Afifa, ukazavši na iskušenje bolesti koje ga je zadesilo te njegovu požrtvovanost na putu hifza Časnog Kur'ana. Tokom memorisanja Kur'ana časnog, Mehdi se isticao upornošću i disciplinom. Do petog razreda osnovne škole, Mehdi je naučio 22 džuza Kur'ana, tada je teško obolio a njegovo liječenje još uvijek traje. Pored svih iskušenja uspio je završiti preostali dio Kur'ana. Pred muhaffizom je proučio napamet nekoliko hatmi, a posljednje dvije je proučio po dva džuza dnevno. Pred komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH, hafiz Mehdi je Kur'an proučio u periodu od 29. septembra do 13. oktobra 2021. godine.

Izaslanik Reisu-l-uleme, prof. dr. Enes ef. Ljevaković je čestitajući medžlisu i muftijstvu, porodici i muhaffizu na novom hafizu istakao: “Naš mladi hafiz je na neki način dokaz da Kur'anske neobičnosti, čudesa i Kur'anska značenja i smislovi jesu neiscrpni kao što su i neobičnosti koje se vežu za ljudski odnos prema Kur'anu neiscrpne. Ovo je veliko, prije svega, lično postignuće, zato se zahvaljujem svima vama što iskazujete svoju podršku i poštovanje prema hafizovoj požrtvovanosti.”
U ime Reisu-l-uleme, dr. Ljevaković je uručio hafizu Mehdiju diplomu hafiza Časnog Kur'ana a njegov muhaffiz je proučio hafisku dovu. Čestitanjem hafizu Mehdiju i porodici Afif je završena svečanost 58 hafiske dove Medžlisa Islamske zajednice Zenica.