Promocija Buharijine zbirke hadisa Sahih El-Buhari

Muftiluk zenički i Medžlis IZ-e Zenica, u petak 19. maja 2017. godine u Gradskoj sali Grada Zenice, upriličili su promociju prijevoda zbirke hadisa Imama Buharija Sahih El-Buhari.

Promotori su bili Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, Dekan IPF-a Zenica hfz. dr. Halil ef. Mehtić, prevodilac ovog vrijednog djela prof. Mahmut ef. Karalić te Malik Nurović – direktor izdavačke kuće El Kelimeh, a moderator promocije je bio glavni imam Medžlisa Zenica mr. Jakub ef. Salkica.

Uvaženi promotori su ukazali na biografiju i veličinu lika i djela Imama Buharija, njegovu opreznost kod preuzimanja i bilježenja hadisa, te broj skupljenih 600 hiljada hadisa i broj hadisa u Sahihu što govori u prilog njegovoj opreznosti i odgovornosti spram riječi Resulullaha.  Istaknuta je važnost ovog kapitalnog djela islamske biblioteke na bosanskom jeziku, posebno iz razloga što do poslije rata, bosanski muslimani nisu imali izdatih hadiskih zbirki na svome jeziku. Istakli su i to da se Grad Zenica, s pravom može nazvati Gradom hadisa, jer su naši istaknuti hadiski alimi porijeklom Zeničani: Hafiz r. Fuad ef. Subašić – prvi prevodilac Sahiha El-Buhari na bosanski jezik, koji nažalost nije objavljen, prof. Mahmut ef. Karalić – prevodilac Kutubu-s-sitte (Šest hadiskih zbirki), prof. dr. Šefik ef. Kurdić – prevodilac Muslimove zbirke hadisa te prof. Mirsad ef. Mahmutović – Autor knjige “Povodi nastanka Vjerovjesnikovih hadisa”.

Buhari-1

Posebno je iskazano priznanje i zahvalnost prevodiocu promoviranog djela, Sahiha El-Buharija, prof. Mahmut ef. Karaliću, koji je preveo i ostalih pet zbirki Kutubu-s-sitte od kojih su tri zbirke objavljene a ostale tri su u obradi izdavačke kuće. Punih 19. godina, prof. Karalić se svaki dan bavi hadisom i kao rezultat takvog truda je 40 prevedenih tomova hadiskih zbirki, 32 401 hadis i više od 20 hiljada prevedenih stranica što su zaista impozantne brojke. Kako se moglo čuti od promotora i prisutnih, Zeničani trebaju biti sretni i zahvalni Allahu Uzvišenom što žive u generaciji ovih alima koji nam prvi puta na bosanskom jeziku nude Sunnet Božijeg poslanika a.s. kroz hadiske zbirke s komentarima.

Promocija je završena emotivnim obraćanjem prevodioca prof. Karalića koji se zahvalio Muftijstvu zeničkom i Medžlisu Zenica na organizaciji promocije, te svojoj porodici i svima koji se zanimaju za njegov rad u oblasti hadisa. Muftija doc. dr. Ejub ef. Dautović je na kraju promocije proučio dovu.