Promocija vrijednog djela „Utjecaj kiraeta na izvođenje šerijatskih propisa“

U četvrtak, 29. decembra 2016. godine, a u okviru završnice manifestacije „Želja za Resulom“, Medžlisa IZ-e Zenica, upriličena je promocija knjige „Utjecaj kiraeta na izvođenje šerijatskih propisa“ autora hfz. dr. Safet ef. Husejnovića – imama Sejmenske džamije u Zenici. Promociji knjige, u prepunoj Gradskoj sali Grada Zenica, prisustvovao je i Muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, glavni imami Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica i Medžlisa IZ-e Teslić Džafer ef. Gračić kao i mnogobrojni imami i gosti.

Promotori ovog izuzetno vrijednog, i u teološkoj nauci bitnog djela bili su: hfz. dr. Halil ef. Mehtić – dekan Islamskog pedagoškog fakultet u Zenici, doc. dr. Almir Fatić – profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, mr. Enes ef. Beganović – imam Čaršijske džamije u Zenici, te moderator promocije Edin ef. Kavazović.

Promotori su istakli naučnu težinu ovog djela sa posebnim aspektom na bitnost pravilng razumijevanja Kur'anskog teksta i Sunneta Božijeg poslanika, a na kojem tragu i jeste napisana ova knjiga, nastala kao doktorska disertacija dr. Safeta Husejnovića. Kur'an, kao glavni izvor Šerijata, potrebno je upoznati do u detalje, sa aspekta kiraeta, povoda objave, konteksta ajeta i drugih disciplina, kako bi se mogao komentirati i tumačiti, bez obzira da li se to tumačenje odnosilo samo na pojedine ajete ili propise. Površinsko poznavanje i obrada ovih disciplina neminovno dovodi do neispravog i ponekad pogubnog tumačenja Kur'ana.

20161229_190218

Naravno, promotori su iskoristili priliku da ovo djelo preporuče prvenstveno kao udžbenike za sve one koji izučavaju i bave se sličnim temama, ali i vjernicima koji žele da prošire svoje znanje iz ovih oblasti.

Dr. Fatić je iskoristio priliku i čestitao Medžlisu IZ-e Zenica na ovako sadržajnoj i korisnoj manifestaciji u mjesecu Poslanika Muhameda a.a., te iskazao zadovoljstvo što je završnica manifestacije, promocija nauke i knjige, što je svakako jedan od ciljeva Poslaničke misije – permanentan, lični i društveni, odgoj i obrazovanje.

Na kraju promocije, prisutnima se obratio i autor knjige hfz. dr. Safet Husejnović, ukazujući na koristi i svrhu jednog ovakvog djela koja će rezultirati lakšem razumijevanju i obradi uticaja priznatih kiraeta kod izvođenja šerijatskih propisa.

Piše: M.B.