Projekat “Jedan slatkiš jedan osmjeh” nastavljen u ovoj mektebskoj godini

U saradnji sa muallimima i polaznicima mektebske pouke, Medžlis Islamske zajednice Zenica je u protekloj mektebskoj godini realizirao projekat “Jedan slatkiš jedan osmijeh” koji je trajao šest mjeseci a u okviru kojeg su polaznici mektebske pouke posjetili JU “Dom-porodica” i dva doma za stara lica u Zenici i tom prilikom im uz prigodan program, uručili pripremljenje paketiće. Uz veoma tople riječi zahvalnosti korisnika ovih ustanova na posjetama ali i srdačnosti uprava i uposlenika, realizacija projekta bit će nastavljena i u ovoj mektebskoj godini.

U četvrtak, 04. januara 2023. godine, realizovana je prva takva posjeta navedenim ustanovama te je uručeno oko 300 paketića koje su polaznici mektebske pouke iz džemata Klopče, Pojske i Gorica sakupili i spremili za svoje vršnjake-štićenike JU “Dom-porodica” te starije osobe smještene u domove za stara lica.

U ime Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u posjeti su pored polaznika mektebske pouke bili i imami: mr. Emir ef. Pašalić – imam džemata Klopče, Aldin ef. Hasić – imam džemata Pojske i Nermin ef. Pašalić – imam džemata Gorica i Mulaima Omić ispred Odjela za brak i porodicu.

Koordinator projekta Mulaima Omić se u ime Medžlisa zahvalila upravama domova koji organizuju ove posjete i prigodno dočekaju goste, te je prenijela selame i riječi zahvale glavnog imama Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkice.

Koristimo priliku da se zahvalimo svim učesnicima projekta, posebno polaznicima mektebske pouke džemata Klopče, Pojske i Gorica, njihovim muallimima i roditeljima na podršci koju su pružili u pripremi posjete i poklona, a srdačnost i gostoprimstvo, kao i veselje koje izmami jedan mali znak pažnje koji polaznici uruče, govore mnogo više od napisanih riječi.

Ovogodišnji projekat “Jedan slatkiš jedan osmjeh” se realizuje u saradnji sa Odjelom za brak i porodicu i Mrežom mladih, a posjete su planirane svakih mjesec dana. Projekat ima za cilj da kod polaznika mektebske pouke razvija saosjećanje i empatiju prema djeci bez roditeljskog staranja i prema starijim osobama.