Predavanje u Novoj Zenici: Transplatacija i doniranje organa

U organizaciji Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Zenica 1. marta 2018. godine poslije jacije namaza u džamiji „Bosna“, džemat Nova Zenica, organizovano je posebno interesantno i nesvakidašnje predavanje za žene na temu „Doniranje i transplatacija organa“.

Tom prilikom se prisutnim hanumama obratila džematlijka džemata „Nova Zenica“ dr. Senada Čaušević, specijalista anesteziolog i reanimatolog. Upravo u vezi teme predavanja u javnosti, posebno na našem podneblju, postoje različite dileme: moralne, vjerske, zdravstvene, te je pomenuto predavanje bilo prilika da se dobiju odgovori na neke od nejasnoća koje prate ovu praksu. Kako je samo predavanje organizovano na dan, kada se obilježava i 1. mart – Dan nezavisnosti naše domovine  Bosne i Hercegovine, prisutne na ovom predavanju su imale priliku čuti i recital na temu domovine, te ilahiju o Bosni, a sve to u izvedbi polaznica mekteba „Nova Zenica“ Emine Čaušević, Sejide Babić i Sare Đidić.

recital

Uz navedeno, vrijedne studentice iz džemata „Nova Zenica“ Umihana Topoljak, Almedina Spahić i Lamija Efendić su učenjem Kur'ana, ilahijom i dovom na kraju predavanja dale značajan doprinos samom programu. Druženje je nastavljeno u suterenu džamije, uz prigodno osvježenje.