Posjeta ženama u džematu Poljice

U četvrtak, 16.03.2017, Odjel za brak porodicu i ženski aktivizam pri Muftiluku zeničkom i Medžlisu Zenica bio je u posjeti ženama džemata Poljice.
Žene koje su nas primile u ovom džematu mogu poslužiti ka primjer kako se organizuje rad i druženje žena u jednom džematu. Pored tople domaćinske dobrodošlice, ove žene su nam pokazale kako uz malo volje i entuzijazma može da se postigne mnogo.
Možemo reći da su izuzetne u svojim aktivnostima, jer one već duže vrijeme organizuju svoja druženja u okviru kojih uče kuransko pismo, uče Kuran, organizuju predavanja i radionice posvećene psihološkom osnaživanju žena (uz podršku Medice Zenica). Sve ove aktivnosti su doprinijele jačoj povezanosti ovog džemata i zadovoljstvu žena koje je vidno primjetno kod njih.

Njihova koordinatorica Nermana Brkić nam je rekle kako željno iščekuju svaki novi susret, jer ih duhovno ispunjava, zbližava i jača njihove uloge majki, supruga i kćerki. Iskoristile su vlastite resurse u ljudstvu i prostoru koji imaju pri svojoj džamiji. Već imaju iza sebe niz humanitarnih akcija u džematu koje ostvaruju iz vlastitog fonda formiranog simboličnom članarinom od 5.00 km. Sve žene su dobrodošle uz uslov diskrecije i međusobnog povjerenje.

image-0-02-05-6bba7c54fb2b35181ea39ed0a2ab0f57da91466ed60676a5c03c747bab663b1c-V
Naše druženje je upriličeno u povodu akike. Iskorisitlle smo priliku za razgovor o porodici i izazovima odgoja s kojim se danas susrećemo. Razgovor je vodila muallima Mulaima Omić, koordinatorica Muftijstva zeničkog Zatim je mr. Emina Grabus upoznala žene sa aktivnostima Odjela za brak, porodicu i aktivizam žena pri Medžlisu IZ-e Zenica. Prepoznale smo aktivnosti u koje bi se i žene ovog džemata mogle uključiti, te uz prigodnu dovu završile naše druženje.
Ono što mogu reći je da sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške u radu od njihovog imama hfz. Husejna ef. Čajlakovića, kao i njihovih muževa. Hvala im na gostoprimstvu i ovom svijetlom primjeru kako treba da funkcioniše jedan džemat.

Piše: M.O.