Poruke sa minbera: U zeničkim džamijama hutbe održali muftija i glavni imami medžlisa Muftiluka zeničkog

U okviru projekta Muftijstva zeničkog “Poruke sa minbera”, u petak 19. maja 2023. godine muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević i glavni imami medžlisa Muftiluka zeničkog, održali su hutbe na području Medžlisa IZ Zenica.

Neposredno pred džuma-namaz, u Medžlisu IZ Zenica organiziran je prijem kojem su pored muftije zeničkog, rukovodilaca Službi Muftijstva, glavnih imama prisustvovali i predsjednici medžlisa s područja Muftiluka zeničkog. Nakon prijema, prisutni su posjetili Islamski centar.

Džuma-namaz u Sejmen džamiji predvodio je i hutbu održao muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, u džamiji džemata Trgovišće glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, Bijeloj džamiji u N. Radakovu glavni imam Medžlisa Zavidovići Izet-ef. Čamdžić. U džamijama džemata Babina Rijeka i Kočeva hutbu su predvodili glavni imam Medžlisa IZ Žepče Džafer-ef. Gračić i glavni imam Medžlisa IZ Doboj Ibrahim-ef. Halilović, dok su glavni imami Medžlisa Maglaj mr. Nevres-ef. Hodžić i Medžlisa Teslić Džemail-ef. Hodžić hutbu predvodili u džematima Čaršija i Bilino Polje.

–Ponekad su iskušenja mjera duhovne veličine, jer Uzvišeni Allah na teška iskušenja stavlja samo one koji su jaki. Zar najveći ljudi nisu bili i najteže iskušavani? – istakao je muftija zenički u svojoj hutbi.

Muftija Dizdarević pozvao je vjernike da se nakon džuma-namaza odazovu sergiji za pomoć stanovništvu ugroženom i pogođenom poplavama u našoj zemlji, te je u tom smislu poručio: “Allah nam daje priliku da se zbijemo i okrenemo se sebi da vidimo zaista da se najviše jedan na drugog možemo osloniti, bez obzira što se i svađamo i što se ne slažemo u svemu. Kaže narodna poslovica bolje ti je i kućni dušmanin, nego mahalski dost. Ovo je prilika kojom Allah pere grijehe i čisti nas za susret sa Gospodarem svjetova.”