Polaznici mekteba Nur Han, Janjići i Putovići u posjeti Banja Luci

Dana 16. oktobra 2021. godine, polaznici mekteba džemata Nur Han, Janjići i Putovići posjetili su Banja Luku. Po dolasku u Banja Luku prvo su posjetili Medresu „Reis ef. Maglajlić” i biblioteku „Muftija Mehmed ef. Zahirović” u kojoj se nalazi preko 20 hiljada knjižnih jedinica. Kroz Medresu i biblioteku goste iz Zenice proveo je, i osnovne informacije o radu ove dvije važne ustanove za Bošnjake Bosne i Hercegovine a posebno za Bošnjake Banja Luke, ljubazni direktor Medrese mr. Mirnes ef. Spahić. „Medresa u Banja Luci počela je s radom 2020. godine i trenutno ovu školu pohađa 42 učenika i učenice, raspoređeni u dva odjeljenja. Ono što je posebno važno je to da je školovanje u ovoj Medresi potpuno besplatno i da se ona finansira iz fonda Bejtu-l-mal, fonda pri Rijasetu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“- kazao je između ostalog direktor Spahić.

Nakon toga polaznici su se u pratnji svojih muallima i ljubaznih domaćina zaputili u pravcu harema Ferhat-pašine džamije gdje ih je dočekao drugi imam ove džamije Mersudin ef. Hodžić. Čestiti domaćini iz Medžlisa IZ-e Banja Luka su za sve goste, a bilo ih je oko 70, u haremu džamije pripremili doručak i sokove.
Poslije doručka svi prisutni su ušli u Ferhadiju džamiju gdje im se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je u svoje ime i u ime cijelog muftijstva izrazio dobrodošlicu dragim gostima. On je izrazio svoju sreću i zadovoljstvo što se može obratiti ovoj populaciji na kojoj je budućnost naše domovine. Naglasio je da treba da volimo svoju domovinu i da pozovemo svoje prijatelje, rođake i rodbinu da dođu i posjete Banja Luku i prelijepu Ferhadiju džamiju.

Mersudin-ef. Hodžić je učenicima govorio o samoj džamiji, njenom rušenju, pronalasku i prikupljanju zidova džamije koji su nakon miniranja odvučeni na razne lokacije, zatrpavani u deponije, te na koncu o njenoj ponovnoj gradnji.
Nakon klanjanja podne-namaza polaznici mekteba napustili su Banja Luku i krenuli prema kraljevskom gradu Jajcu. Nakon Jajca sljedeća destinacija je bila vezirski grad Travnik, gdje su učenici posjetili Šarenu džamiju u Travniku, malo se odmorili, večerali i sretno se vratili svojim kućama.

Ahmed Agetović