Okrugli sto u povodu proslave 800.-te godišnjice susreta sultana Malika al-Kamila i sv. Franje Asiškog

Udruženje „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) sinoć je u atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici, u saradnji s Odborom za međureligijsku saradnju u Zenici i Medžlisom Islamske zajednice Zenica, održala četvrti od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. godišnjice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“. Voditelj ovog okruglog stola bio je Zdravko Kujundžija, a izlagači Nezir Halilović, fra Ivan Nujić, Aladin Husić, Zlatiborka Popov-Momčinović i Kenan Hodžić.

Teolog Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila osvijetlio je kroz prizmu plodonosnog susreta dviju moći – moći duha i moći vlasti – naglašavajući da je u svakom susretu, uz uzajamno darivanje vremena, najvažnije stvoriti ozračje, u kojem nas drugi bez straha može obogatiti svojom drugošću.
Fra Ivan Nujić, ravnatelj Franjevačke gimnazije u Visokom, prisutnima je približio život francuskog franjevca Gwenolea Jeusseta, čiju je knjigu „Sveti Franjo i sultan“ preveo na naš jezik, pokazujući da Gwenoleova ljubav prema islamu i muslimanima nije okrnjila nego neizmjerno produbila njegov kršćanski i franjevački identitet.

Profesor Aladin Husić s Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu govorio je o praksama, koje su u Osmanskom Carstvu stvarale prostor za toleranciju i suživot različitih etničkih i vjerskih zajednica, naglašavajući da dotične prakse treba posmatrati i ocjenjivati iz konteksta njihovog vremena.

Profesorica političkih nauka na Univerzitetu Istočno Sarajevo, Zlatiborka Popov-Momčinović, pojasnila je što je to izgradnja mira, ističući na temelju istraživačkog rada da su ljudi u našoj zemlji puno više otvoreni za mirovnu preobrazbu društva nego što to obično pretpostavljamo, a što je veliki izazov za ključne društveno-političke aktere, naročito političkog, religijskog, medijskog i obrazovnog profila.

Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica, s prisutnima je na vrlo dojmljiv i poticajan način podijelio lična iskustva u području dijaloga religija u Zenici, koja na uvjerljiv način svjedoče da i danas postoji mnoštvo pojedinaca/ki, koji se svakodnevno susreću po uzoru na susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila.

Sve prisutne je na kraju srdačno pozdravio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, darujući govornike prigodnim poklonima.