Obilježena 74-ta godišnjica od zatvaranja Pojščanske medrese

Prigodnim programom, mevludom i obraćanjem predstavnika džemata, obilježene su 73 godine od zatvaranja medrese u Pojskama, jedne od značajnijih vjerskih institucija zeničke regije, ali i Bosne i Hercegovine.
Mjesna džamija Pojske, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a obilježavanje i sjećanje na dane pojščanske medrese, postala je već tradicionalna manifestacija, koja ima za cilj očuvati od zaborava priču o vrijednoj islamskoj školi, kakve nije bilo na ovim prostorima.

Medresu u Pojskama osnovao je muderris Derviš efendija Spahić 1934. godine. Nakon završene škole u Travniku, stjecanja znanja i obnašanja funkcije upravitelja mektebi-ibtidaije kao i predavača vjeronauke u školi u Travniku, muderris Derviš ef. Spahić, ipak odlučuje vratiti se u Pojske, osnovati medresu i učiti mlade softe islamu, ahlaku, životu i Kur’anu.

Punih 13. godina je poučavao softe iz svih okolnih mjesta čitanju i pisanju, osnovama vjere i morala, ali i tome kako da okaleme voćku ili vrcaju med. On ih je pripremao da budu čestiti imami i nepokolebljivi vjerski aktivisti.

Krajem rata, vlast je naletom ateizacije nastojala ukinuti sve medrese, pa je 1947. godine došla na red i medresa u Pojskama. Narod se pobunio, a vlast je u cilju demonstracije sile sa vojskom ugušila ,,pobunu”, dok je devet najuglednijih osudila oštrim kaznama, a Derviš ef. biva osuđen na 8 godina.

Program je završen dodjelom zahvalnica ljudima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju ove manifestacije, ali i ljudima koji nesebično pomažu svim aktivnostima džemata Pojske. Hafiz Ammar ef. Bašić održao je prigodno predavanje i ukazao na važnost obilježavanja kako Dana nezavisnosti jedine nam domovine, tako i dana medrese u Pojskama.
Tekst: Maid Dizdarević