Naučna konferencija povodom 140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića

Naučna konferencija povodom 140 godina rođenja Muhameda Seida Serdarevića bit će održana u subotu 19. novembra 2022. godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, s početkom u 10:00 sati.

U srijedu 16. novembra u 10:00 sati u Muftijstvu zeničkom planirana je press-konferencija na kojoj će se prisutnim predstavnicima medija obratiti muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović i glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub-ef. Salkica.

Izlagači na ovoj konferenciji će biti muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, muftija tuzlanski dr. Vahid Fazlović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH prof. dr. Dževad Hodžić, dekan IPF u Zenici prof. dr. Muharem Adilović, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. Spahija Kozlić, prof. dr. Nusret Isanović, hafiz dr. Elvir Duranović, dr. Edin Veladžić, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, hafiz doc. dr. Safet Husejnović, dr. Ahmed Purdić, mr. Sumedin Kobilica i mr. Ilma Delić.

Na temelju Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti, Muhamed Seid Serdarević spada u prvu kategoriju, u kojoj su uvrštene osobe koje imaju najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednici (IZ) u Bosni i Hercegovini u cjelini, ličnosti kod kojih je doprinos bio integralnog karaktera.

Muhamed Seid Serdarević rođen je u Zenici, u uglednoj porodici Serdarević, gdje je pohađao mekteb i osnovnu školu. Istovremeno uči arapski i turski jezik pred svojim ocem Abdulhamid-efendijom (1856–1912), muderrisom Sultan-Ahmedove medrese u Zenici. Svoje više i visoko obrazovanje nastavlja u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, gdje uporedo pohađa i Daru-l-muallimin, učiteljsku školu. Postavljen je za asistenta (mu’id) na šerijatsko-pravnom predmetu Multeku-l-ebhur. Tako je Muhammed Seid Serdarević, pored teoloških disciplina, koje su se izučavane u Gazi Husrev-begovoj medresi, imao priliku da temeljitije upozna i savlada pedagogiju i metode prenošenja tih nauka.

Po završetku školovanja 1904. pa do 1910. godine, obavlja dužnost muallima u Zenici, a od 1910. pa do 1913. godine uređuje sarajevski list Muallim. Odlukom Ulema-medžlisa u Sarajevu, 1913. godine biva imenovan za muderrisa Sultan-Ahmedove medrese u Zenici, čime nastavlja tradiciju svoga oca Abdulhamida i djeda Muhammeda Emina. Godine 1914. biva imenovan muftijom u Travniku, ali ne prihvata ovo imenovanje i ostaje da predaje u zeničkoj medresi do kraja života.

Umro je 26. maja 1918. godine u 36 godini života.