Na Bolji svijet preselio Nesib ef. Spahić

Više stotina ljudi, 18. novembra je na ahiret ispratilo hadži Nesib ef. Spahića, sina muderrisa r. Derviš ef. Spahića.

Nakon uvodnog obraćanja mjesnog imama Hasan ef. Pašalića, prisutnim vjernicima se obratio izaslanik Reisul-uleme, Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, a dženazu-namaz klanjao je savjetnik reisu-l-uleme i dugogodišnji prijatelj rahmetli Nesib efendije, bivši muftija dr. Ejub ef. Dautović.

Dovu na kraju dženaze proučio je bivši Reisul-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić.

▪️Hadži Nesib ef. Spahić rođen je 25. augusta 1924. godine u Travniku. Sin je Muderrisa Derviš ef. Spahića i jedan od prvih đaka koji je pohađao u to vrijeme tek reformirani mekteb koji se tada zvao “Muška mektebi ibtidaijja u Travniku”, gdje je Derviš ef. bio upravnik i prvi muallim. U Pojskama nastavlja svoje školovanje gdje je pred ocem Derviš ef. u Pojščanskoj medresi završio svoje školovanje.

Izuzetno cijenjen i poštovan među svim džematlijama, kao i čitavom Ulemom, svoj radni vijek obavlja u Pojskama, gdje kao imam džemata, radi u periodu od 1944. do 1989. godine, nakon čega odlazi u penziju. Ugledan imam i muallim, koji je Islamu podučio na stotine učenika, ostat će upamćen po svom izuzetnom doprinosu vjerskoj zajednici na ovom prostoru.

Dobitnik je raznih priznanja, nagrada i zahvalnica, a posljednju koju je dobio, bila je nagrada “Muderris Derviš ef. Spahić”, 25. aprila 2019. godine, koju dodjeljuje Medžlis Islamske zajednice Zenica.