Mreža mladih: Iftar za mlade iz JU “Dom-porodica” i učenike JU “Prva gimnazija”

Medžlis Islamske zajednice Zenica i Mreža mladih su u petak, 22. aprila 2022. godine u hotelu “Dom penzionera” upriličili iftar za 60 postača – mlade iz JU “Dom-porodica” i učenika JU Prva gimnazija Zenica.

Iftaru su prisustvovali: glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, hfz. Sead ef. Šahinović, Mulaima Omić, direktor i nastavno osoblje JU “Prva gimnazija” zajedno sa profesorom Islamske vjeronauke Ademom Nušinovićem, kao i odgajateljsko osoblje JU “Dom-porodica”. Iftar je upriličen u okviru planiranih ramazanskih aktivnosti te redovne saradnje sa ove dvije ustanove, a prisutnima se nakon iftara obratio koordinator Mreže mladih Muhamed ef. Bilčević koji je istakao: “Posebno smo radosni što vas možemo ugostiti na večerašnjem iftaru koji smo upriličili u namjeri da skupa podijelimo radost iftarskih i ramazanskih trenutaka, ali i kako bismo se susreli i međusobno upoznavali, sve s ciljem podsticanja na dobro.”

Hafiz Sead ef. Šahinović je u svom vazu podsjetio na blagodati ramazana kojima svjedočimo, podstičući mlade da budu od onih koji koriste vrijeme koje im je Uzvišeni Allah podario. Hafiz Šahinović se posebno zahvalio mladima i djeci iz JU “Dom-porodica” sa kojima se u sklopu ramazanskih posjeta domu druži, ističući da je svaki odgojni rad sa mladima koristan i vidljiv u ponašanju, pa tako i marljivi rad odgajatelja u Domu.

Ugodna i prijatna atmosfera je iskorištena za dodjelu nagrada za tri prvonagrađena literarna rada na pozivu koji je raspisala JU “Prva gimnazija” za svoje učenika koji pohađaju nastavu Islamske vjeronauke.

Glavni imam mr. Jakub ef. Salkica se na samom kraju zahvalio za odziv na iftar a mladima je uputio kratku poruku: “Na najbolji način iskoristite vrijeme koje živite, i budite najbolji u onome što radite – odnosno budite najbolji đaci i učenici. Vrijeme koje vi sada živite je neponovljivo, zato zaslužuje našu posebnu pažnju i brigu o tome u šta ga koristimo.”